Mensen worden dommer

Mensen worden dommer. Alhoewel we denken dat de mens steeds slimmer wordt, wordt de mens dommer. Een harde uitspraak kun je denken, dat klopt, maar de praktijk wijst het toch uit. Ik verzin het niet zelf. Waar hangt dom zijn dan mee samen. De ontwikkelingen, de uitvindingen volgen elkaar in rap tempo op. De huidige maatschappij staat er bol van, daar heb je kennis en kunde en ook intelligentie voor nodig en toch, de mens wordt dommer.

Domheid heeft niets met intelligentie te maken

Domheid heeft namelijk niets met intelligentie te maken. Het heeft met hele andere zaken te maken. Domheid is namelijk handelen tegen beter weten in. En nu zie je het misschien wel dat de mens dommer aan het worden is.

Het woord dom staat voor, handelen tegen beter weten in, kijk dan eens om je heen, of misschien wel naar jezelf. Hoe vaak handel jij tegen beter weten in. Hoe vaak vind jij dat een ander handelt tegen beter weten in. Mensen worden dommer.

We zijn niet dom, we worden dom gemaakt

In feite weten we het allemaal, we weten allemaal wat en hoe, maar we raken dat steeds meer kwijt en handelen we dus vrolijk tegen beter weten in. Jij weet donders goed diep van binnen dat je een ander niet over je heen moet laten lopen. Maar je durft er niets over te zeggen, dus handel je tegen beter weten in.

We leren heel veel dingen niet

Je weet heel goed dat je in een relatie moet streven naar gelijkwaardigheid en alles tegen elkaar moet kunnen zeggen, alleen het gebeurt niet en handel je tegen beter weten in. En zeg je achteraf, ben dom geweest, had beter moeten weten.

We blijven ook veel te lang zitten in ongezonde situaties. Accepteren veel te vaak dat iemand ons mag manipuleren en onderuit mag schoffelen. We accepteren veel te lang een baan waar we niet op onze plek zitten. Allemaal handelingen tegen beter weten in. Mensen worden dommer.

Laat een ander niet bepalen wat goed voor je is

We worden ook dom gehouden. We worden een bepaalde hoek ingeduwd, waarbij anderen bepalen wat goed is voor ons, wat de norm is. Maar wel eens bij stilgestaan dat dat misschien voor jou niet de juiste hoek is en je juist uit die hoek moet gaan stappen.

We zijn dus dommer aan het worden met zijn allen en spirituele hulpverleners zien dit terug in de toename van gesprekken hetzij via de telefoon of op de chat van Paragnostenchat. Mensen die jarenlang tolereren van een ander dat ze misbruik van hun maken, dat ze toelaten dat de ander gaat en staat waar die wil en zelf er diep ongelukkig onder zijn en lijden. Maar ik hou van die persoon. Je handelt tegen beter weten in.

Diep van binnen weten we alles

Ieder mens weet heel goed wat ie wil, wat ie voelt, wat die kan, maar zodra het op de liefde aankomt, op relaties en deze op een juiste manier invullen, gaan we tegen beter weten in handelen. De huidige mens is bang. Bang dat die het niet kan, niet goed genoeg is. Zijn mening onderuit wordt gehaald. En laat het over zich heen komen. Kropt het op. En die angst is de boosdoener, maar doen we onszelf aan.

De mens is dus in feite niet intelligent genoeg zijn eigen domheid in te zien en het te veranderen. Pas als de mens wordt geconfronteerd met alleen maar tegenkrachten, gaat die het zien. Dan gaat die inzien dat die wel erg dom bezig is geweest om zoveel te tolereren en over zich te laten lopen.

We leren niet te verbinden met onszelf

De huidige mens mist snel de verbinding met zichzelf, ingegeven door alles wat er om hen heen gebeurt, neigt die al snel om iemand anders te zijn dan die zelf is. Alle beelden die de huidige mens ziet, zeggen, word ook zo. Doe ook zo, en dat maakt de huidige mens dommer, waardoor die gaat handelen tegen beter weten in.

Zorg er voor dat je gaat handelen zoals jij het weet, wat voor jou goed is, dan doe je wat goed is voor jezelf, dan pak je je eigen roer weer stevig vast. Dan ben je niet afhankelijk van anderen. Dat telt je mening en geeft jou waarde. Je eigen authentieke waarde. En kies voor een paar gesprekken met een paragnost van Paragnostenchat die jou laat zien wat het effect op je leven is, als je handelt tegen beter weten in. Dan ga je er vanzelf mee stoppen.
 


Datum: 13-11-'23

Terug naar overzicht