De waarheid bestaat niet

De waarheid bestaat niet, maar we voelen wel feilloos de waarheid aan. We willen allemaal anderen kunnen vertrouwen en om die reden hebben we er behoefte aan dat anderen de waarheid spreken. Daarbij er van uitgaande dat jij zelf uiteraard altijd de waarheid spreekt.

We voelen of iemand waarheid spreekt of niet

Het ergste wat een mens in zijn leven namelijk kan overkomen, is dat iemand die je lief hebt, de waarheid niet spreekt, of verbloemt. Met name iemand die je liefhebt, omdat liefhebben vraagt om bloedeerlijk te zijn. Je stelt je tenslotte voor die ander helemaal open. Je maakt je daardoor kwetsbaar. En om die reden wil je dat de ander altijd eerlijk en oprecht is.

Als een vriend, vriendin of collega de waarheid niet uitspreekt, voel je je ook belazerd, maar de impact is minder groot. In deze relaties is er sprake van een ander soort band. We stappen hier makkelijker en sneller overheen. Maar zodra de liefde in het spel is en de waarheid wordt niet gesproken, dan is het net alsof ons hele leven in de grond verdwijnt.

Bij de kleinste leugen sluiten we ons acuut af

Om die reden willen we waarheid horen, want zodra er maar iets is, wat gelogen is, hoe klein ook, we sluiten ons direct af. Halen een muur naar boven, ter bescherming van ons hart. Dan is het zelfs vaak zo, dat deze liefdesrelatie een keer een einde kent, want het vertrouwen, zoals het er was, komt niet meer terug. De vaste grond die vertrouwen heet, is kapot geslagen. Er kan niet meer gebouwd worden samen.

Ieder heeft zijn eigen waarheid vanuit zijn eigen perspectief

En wat als ik zeg, de waarheid bestaat niet, want wat jouw waarheid is, is de ander zijn waarheid niet. Wat jij vindt en hoe jij naar iets kijkt, vindt een ander weer heel anders en kijkt er anders naar dan jij. We hebben op deze manier allemaal onze eigen waarheid. Dan is er dus helemaal geen waarheid! Het is jouw waarheid, waar het in het leven om draait.

Waarheid heeft met eerlijk zijn te maken

Dat zou betekenen, als de waarheid niet bestaat, dat we iedereen zouden kunnen geloven en vertrouwen. Dat zou betekenen, dat als de waarheid niet bestaat en iedereen zijn eigen waarheid heeft, dat iedereen ook waarheid spreekt. Is dat het geval, spreekt iedereen waarheid?

Nee, niet iedereen spreekt de waarheid en is eerlijk, ondanks dat iedereen zijn eigen waarheid spreekt. En weet je hoe we als mens weten of iemand we of niet zijn waarheid spreekt!

We voelen als mens feilloos aan of iemand eerlijk is

Dat voelen we als mens feilloos aan. We hebben direct in de gaten als een ander liegt, in een flits komt dat gevoel binnen. Net zo snel als het er is, is het ook weer weg en dan komt het. Als jij moeite hebt met voelen, dan heb je moeite met vertrouwen en dat heb je nodig om feilloos aan te kunnen voelen of iemand zijn waarheid naar je uitspreekt.

Moet je wel hebben leren voelen

Je moet kunnen voelen, wil je weten of een ander zijn waarheid spreekt ja of nee. Dat voelen is net zo belangrijk als leren lezen en schrijven, maar wordt helaas weinig tot geen aandacht aan besteed in onze ontwikkeling. En dan is het logisch dat jij moeite hebt je gevoel te voelen en te weten of iemand te vertrouwen is ja of nee.

Gevoel wat je moet voelen om te weten of je een ander kan vertrouwen, komt in flitsen. Een soort van bliksemflits, die net zo snel komt, als die gaat. Gevoel kun je alleen voelen, als je zelf in balans bent. Anders voel je het helaas niet.

Als piekeraar voel je dingen niet feilloos aan

Ben je een piekeraar, denk je veel na, ben je angstig, dan voel je veel minder die bliksemflitsen en zul je ze dus ook eerder negeren, met grote gevolgen. Je mist dan iets heel essentieels. Je mist datgene wat je nodig hebt om te weten of een ander eerlijk, oprecht en te vertrouwen is.

Leren naar je gevoel te leren luisteren heeft zoveel voordelen

Hoe leer je naar dat gevoel te luisteren, dat je nodig hebt of een ander zijn waarheid spreekt ja of nee. Om feilloos aan te kunnen voelen of een ander eerlijk is ja of nee? Je leert dit door gesprekken te voeren met een betere paragnost van Paragnostenchat. Die kan jou leren balans te krijgen in hoofd, hart en buik. Want dat heb je nodig om feilloos aan te kunnen gaan voelen of je iemand kunt vertrouwen ja of nee.
 


Datum: 10-12-'23

Terug naar overzicht