Het is allemaal wel heel psychologisch

 

 Het is allemaal wel heel psychologisch, maar begrijp je wel heel goed hoor. Ze is erg zoekende en verstrikt geraakt de afgelopen 6 jaar in een aantrekken en afstoten relatie en ze weet niet goed meer wat ze nog zelf zou kunnen doen. Ze heeft gehoord dat ze zelf ook maar eens initiatieven moet gaan nemen, dus vraagt ze hem regelmatig om samen iets te gaan ondernemen. Hij zegt bijna altijd nee, ze weet het niet meer en voor haar voelt het als een afwijzing. Inmiddels zit ze vol met teleurstellingen en staat ze op het punt, er maar mee te gaan stoppen.

Als medium zien en voelen we veel meer dan de chatter zelf ziet

Als medium begrijp je dat heel goed, alleen er is veel meer aan de hand dan wat we zelf vaak zien en voelen. Zes jaar lang houden ze samen deze situatie al in stand, en zeg ik als medium tegen haar. Je zit te wachten op een verandering van zijn kant. Dat klopt, wanneer gaat hij eindelijk mij eens zien staan en wel iets voor mij betekenen. Dat hij mij het gevoel geeft dat we echt samen zijn en aan iets bouwen.

Gaan we nog samen bouwen aan deze relatie

Dat gaat gebeuren, op het moment dat jij gaat veranderen en anders in de situatie gaat staan. Dat snap ik niet, want ik geef hem echt alles. Ja, dat zie ik als medium en juist alles geven, geeft teleurstellingen als de ander jou niet gevoelsmatig ook gelijkwaardig iets teruggeeft. Ja maar, nee niet ja maar. Vraagt hij er om dat jij alles aan hem geeft? Nee, je hebt gelijk, dat doe ik zelf.

Wie houdt wat er is in stand?

Wie houdt deze situatie nu al 6 jaar in stand? Ja, ik eigenlijk ook, ik begin te zien wat jij ziet. Ik heb altijd er anders naar gekeken en nu zie ik het ineens wat je bedoelt. Het is allemaal wel psychologisch, maar begrijp je. Ik werk er aan mee en ik zie nu ook waarom ik elke keer zo teleurgesteld bent. Ik verwacht van hem hetzelfde als wat ik doe en dat kan helemaal niet. Hij is niet mij.

De verandering ligt altijd bij jezelf

Dat zie je nu helemaal goed en zie je dan ook dat als jij niets doet, het allemaal blijft zoals het is. Dat zie ik, en daarom ben ik zelf initiatief gaan tonen. Heel goed, levert het iets op? Eigenlijk niet, ik voel me afgewezen en ben ik weer teleurgesteld, het lijkt net wel of hij met mij niets wilt. Hoe vraag je het dan aan hem?

Bepaal niet voor je partner

Ik heb gezegd, ik neem een week vrij, wil jij dan ook een dag vrij nemen, gaan we samen iets doen. Heel duidelijk, dat zie ik, en ik zie nog iets als medium. Vertel, jij bepaalt voor hem. Je legt hem iets op, er is geen overleg, hij kan niet inbrengen. En aangezien hij heel gesloten is, dat betekent dat hij als kind ook alles opgelegd heeft gekregen, zijn mond moest houden en dat heeft hij op een gegeven moment dan ook maar gedaan om de goede vrede te bewaren. Praat hij nu ook niet en heeft hij moeite gecommandeerd te worden.

Het is de manier waarop we met elkaar communiceren

Maar zo bedoel ik het helemaal niet, dat begrijp ik als medium heel goed. Alleen kijk eens hoe je het tegen hem zegt. Ja, je hebt wel gelijk. Klinkt dat niet een beetje als zijn moeder? Ze lacht, ja eigenlijk wel hé.

Zal hij daarom zo gesloten blijven als een oester, vaak nee zeggen, omdat ook hij het gevoel heeft niet mee te tellen en niet mee mag beslissen. Nog steeds niet. Daar zit zeker wat in en ik zie dat ik het echt anders moet gaan brengen. Veel gelijkwaardiger en hem de keuze ook moet geven. Wat zal het effect daar van zijn? Dat hij misschien dan wel gaat praten, en misschien wel ja gaat zeggen, want dan voelt hij dat hij ook iets te zeggen heeft.

We leren niet te vragen en zijn bang voor de nee

En als we dan naar jou kijken, jij hebt niet geleerd dat als je een vraag stelt, iemand ook nee kan zeggen. En die nee die je wel krijgt, betrek je op jezelf en zo ervaar je het elke keer weer als een afwijzing. Ik zie het, en het klopt. Heb je hem al eens gevraagd wat de reden dan is waarom hij nee zegt. Dan hoor je misschien iets heel anders dan jij er nu bij invult. En wijst hij je helemaal niet af.

Geen zin meer in piekeren en gissen

Dat is wel een heel goed idee, want nu zit ik er maar naar te gissen. Dus er is nog hoop voor ons, ja wat dacht je, of jij moet nu al op het punt staan er zelf geen vertrouwen meer in te hebben. Nee hoor, ik wil het nog steeds heel graag. Als we dan nu constateren dat jullie eigenlijk allebei met hetzelfde worstelen. Dat jullie dat eens bespreekbaar gaan maken en met elkaar dingen naar elkaar gaan uitspreken. Ja maar hij praat niet.

Communiceer met humor

Jij praat toch wel? Dat klopt, begin dan eens met humor en met complimenten, dat heeft hij veel te weinig gekregen, dan begint hij het vertrouwen te krijgen en zul je zien dat hij heus wel kan praten en jullie dichter naar elkaar toe kunnen gaan groeien. Het is allemaal wel heel psychologisch hoor, maar ik begrijp het wel. Ik hoor je zeggen doe het eens anders, ga eens ander kijken en er in staan, dan gaat datgene gebeuren waar ik al zo lang op wacht. Een hele grote kans inderdaad en als hij dan nog steeds zich niet opent en bindt, dan ben jij zover dat je hem in liefde loslaat, maar als medium zie ik het niet zover gaan komen. 


Datum: 13-11-'23

Terug naar overzicht