Omgaan met tegenslagen in je leven

Omgaan met tegenslagen in je leven. Een leven zonder tegenslagen bestaat niet. Daar bewust van zijn, zou al een hele grote stap in de goede richting zijn om tegenslag buiten de deur te houden. Want door bewust er van te zijn, kun je tegenslag al voor zijn. Nooit alles, maar met gezond verstand komen we een heel eind.

Hoe om te gaan met tegenslag

De eerste stap dus om met tegenslag om te gaan, is te beseffen dat het je kan overkomen. Hoe gek het ook klinkt, daarmee vang je al heel veel op. De volgende stap is te begrijpen wat gedachten kunnen veroorzaken.

Dat we met onze gedachten tegenslag kunnen aantrekken. Het zal mij wel weer niet bespaard blijven, het zal mij wel weer overkomen. Op voorhand ben je eigenlijk al bezig tegenslag te creëren met je eigen gedachten. Als je gedachten laat stromen en de positieve kant van het leven durft te zien, blijf tegenslag vaker buiten je deur.

Accepteren dat het leven veranderingen kent

Maar wat als het er wel is, accepteer dat je leven veranderingen kent. Dat in een leven veranderingen er bij horen. Die komen niet onverwacht uit de lucht vallen. En als ze er zijn, kun je in paniek raken, maar je kunt ook bij jezelf denken. Dit hoort bij het leven, ik accepteer, waardoor je het voor jezelf een stuk makkelijker maakt om de tegenslag te verwerken.

De mens heeft moeite met accepteren

Met name dat accepteren, heeft de mens veel moeite mee. We willen niet accepteren dat het leven soms zo wreed is. Dat dingen ons kunnen worden ontnomen. Dat mag niet en blijven we ons er aan vastklampen en raken daardoor onszelf kwijt en dan moeten we wel loslaten, want we hebben de energie niet meer om het nog vast te blijven houden. We zullen dus moeten accepteren dat de realiteit die er was, is veranderd in een andere realiteit.

Tegenslagen is niet alleen van te voren beseffen en accepteren, het vraag ook nog iets anders van ons. Dat we ons zelf realiseren wat is er nou eigenlijk belangrijk. Dat ben jij. Jij moet er voor zorgen dat jouw leven zo fijn en aangenaam mogelijk is. Jij bent degene die er voor moet zorgen dat je tegenslagen oplost, als dat binnen je vermogen ligt. Kun je het niet oplossen, dan loslaten en accepteren. Maar ga hierbij altijd uit van jezelf. Dat jij het allerbelangrijkste bent en niets opweegt tegen een gezond leven.

Tegenslagen komen ook vaak op momenten dat je ze net niet kunt gebruiken. Je hoofd raakt er van verward en overvol, waar moet ik beginnen, denk je dan. Hak datgene wat er moet gebeuren in mootjes. Bedenk wat het belangrijkste is. Begin daarmee, en je zult zien, je komt stapje bij beetje er uit en lost het op.

Gezond verstand ziet de realiteit

Ieder volwassen mens heeft een gezond verstand. Het kan ons af en toe in de steek laten, zeker als de tegenslagen groot zijn. Maar weet ook dat ieder mens een bepaalde drang in zichzelf heeft om ergens uit te komen, te willen overleven. Dat als je iets de tijd geeft en vooral rustig blijft, jij elke tegenslag in je leven aan kunt.

Zeker als je zo af en toe eens een medium of paragnost consulteert. Die helpen je met inzichten, met in je kracht te blijven staan. Met je emoties te reguleren. Die helpen je met tegenslagen in je leven op een bepaalde manier om te gaan.

Voor alles is een oplossing

Onthoud voor alles is een oplossing. En niets is het einde van de wereld. Hoe slecht het er op een bepaald moment ook uit kan zien. Wat er uiteindelijk telt, is dat je er nog bent, gezond en wel. Want als dat de tegenslag in je leven is, dan ben je verder van huis. Dor dit te beseffen, kun je elke tegenslag aan en omdraaien naar het positieve en iets van leren. zo kun je beter omgaan met tegenslagen in je leven.


Datum: 06-12-'23

Terug naar overzicht