We hebben elkaars grenzen nodig

We hebben elkaars grenzen nodig. Een mens redt het niet, zonder het aangeven van grenzen. Ben je in je eentje op deze wereld, is het leven grenzeloos. Maar we zijn niet alleen op deze wereld, gelukkig niet. We hebben elkaars liefde hard nodig, maar we hebben even zo goed elkaars grenzen nodig.

Het leven is niet grenzeloos

Grenzeloos door het leven gaan, is zo verschrikkelijk vermoeiend. Je bent voor die een speelbal, voor die een boksbal, voor die een marionet aan een touwtje. Ook al geniet je intens er voor anderen te zijn. Waarschijnlijk haal je daar je geluk uit, er komt ook voor jou een moment dat er iets van jezelf wordt verlangd. Grenzen aangeven.

Grenzen aangeven zouden we als kind horen te leren

Had je dit nou maar geleerd toen je klein was, dan was het je op volwassen leeftijd makkelijk af gegaan. Maar helaas, jij bent misschien wel grenzeloos opgegroeid. Je bent misschien in je jeugd te veel aan je lot over gelaten en ben je om die reden grenzeloos geworden. Je wilde namelijk niet aan je lot worden overgelaten. Maar wist jij veel op die leeftijd, hoe het echte leven in elkaar steekt. Je was toen kind en die verdient van zijn omgeving alle liefde.

En ja, daar heeft het dan toch op de een of andere manier aan ontbroken, of je hebt misschien wel te veel liefde gekregen ook dan word je grenzeloos. Het leven zonder grenzen is best wel een heel lekker leven hoor, maar dan moet je ook stoppen met pleasen. En dat te doen, tja kom daar maar eens vanaf. We hebben elkaars grenzen nodig.

In plaats van grenzen te leren krijgen we ze voor onze kiezen

En zo ga je voort, de jaren gaan voorbij, in jou begint iets te borrelen, het leven begint je af en toe tegen te staan. Je begint moe te worden van de dagelijkse druk. Je bent klaar met de hele dag te moeten. Maar ja, het is zoals het is toch, je kunt het bijltje er niet bij neergooien, een mens moet door. Die rotcenten elke maand zijn hard nodig, monden moeten worden gevuld.

Je merkt dat je je begint te irriteren aan je omgeving, kunnen die nou nooit iets zelf! Nee, want wat jij ze hebt laten zien je hele leven, is dat jij de reddende engel voor ze bent. Dat jij het voor ze oplost. Dat ze je maar hoeven te bellen en je hebt het geregeld. Irriteer je lekker aan de anderen, dan ben je op weg om grenzen aan te gaan geven voor de rest van je leven. Maar voor je zover bent, ga je eerst nog door een diep dal.

Grenzeloos kom je in een diep dal terecht

Dat diepe dal, daar ontkom je niet aan, want je bent eigenwijs, je bent stoïcijns, je bent zo gewend geraakt aan hoe je het je hele leven al doet, dat het nog wel even duurt voordat je wakker wordt. En eindelijk besluit het roer om te gaan gooien.

Dat roer gaat om, dat weet je zelf nog niet. Eerst ga je te maken krijgen met verlies van mensen om je heen. Zelf denk je stank voor dank, de ander denkt, ze is helemaal niet meer die gezellige meid van vroeger. Je gaat je vermoeid en opgebrand voelen, maar daar heb je niets mee en luisteren naar je eigen lichaam heb je nog nooit van gehoord. Dus dat diepe dal dat komt er en snoeihard ook.

Besef duurt lang voordat het binnenkomt

Dan beseffen wat er aan de hand is, nee hoor. Je wilt zo snel mogelijk je oude manier van leven weer oppakken, uit de roulatie zijn is voor jou de hel. Dus vecht je lange tijd tegen alles in. Waardoor je nog dieper het dal inzakt. Dieper kan niet en dat is het moment van de ommekeer.

Je gooit de kont tegen de krib, het kan je allemaal gestolen worden. Klaar ben je met iedereen om je heen, en je hoort een stem in je, nu is het tijd voor mij, en dat op mijn 50ste. Wederom kom je in een periode van depressieve gevoelens terecht. Je legt nu de schuld niet meer bij anderen, maar bij jezelf. Hoe heb ik zo stom kunnen zijn zeg. Hoe heb ik 50 jaar van mijn leven weg kunnen gooien zo.

Raadplegen van een paragnost op Paragnostenchat geeft inzichten

Je hebt tijdens dit traject veel steun gehad aan een paragnost op Paragnostenchat, de gesprekken beginnen nu echt tot je door te dringen. Tijdens het allereerste gesprek zei de paragnost al, je bent grenzeloos. Dat kwam toen helemaal niet binnen, nu wel. Nu ga je grenzen stellen, nu ga je goed voor jezelf zorgen en ja je bent er achter gekomen, dat gaat eigenlijk allemaal vanzelf, grenzen stellen is eigenlijk heel simpel, zodra je jezelf belangrijk gaat vinden.

 


Datum: 28-12-'23

Terug naar overzicht