Wil je betrouwbaar overkomen?

Wil je betrouwbaar overkomen? Dan is een ja een ja, een nee is nee. Hoeveel mensen zich niet houden aan wat ze zelf zeggen, en daardoor met zichzelf in de knoei komen. Als je ja zegt, houd je er dan aan en hetzelfde geldt ook voor een nee. Hoe komt het dat we er zo'n moeite mee hebben om ons aan een ja of een nee te houden?

Hoe vaak zeg je ja, terwijl je liever nee had willen zeggen? En dat geldt ook voor de nee. Hoe vaak zeg je tegen je kinderen, nee, nu is het genoeg en nog geen seconde later gebeurt het weer. Ook naar je partner toe. Nee, is nee, maar ook daar gaan we compleet de mist in. Zo strijken we constant ons hand over ons hart en raken we verstrikt in onze eigen draden.

Elke keer dat je iets opnieuw toelaat, brengt een emotie met zich mee. Elke keer dat je ja zegt, maar liever nee had willen zeggen, brengt een emotie met zich mee. Het zijn de onderliggende emoties die we opstapelen, door ons niet aan onze eigen regels te houden, die ons op een gegeven moment parten gaan spelen.

Ik heb nu toch al honderd keer nee gezegd en je flikt het weer! Wijzend naar de ander en daar je boosheid en frustraties neergooiend. We weten niet beter dan dat het niet aan ons zelf ligt. Het ligt aan de ander, die blijft er mee doorgaan. Die moet een keer gaan handelen naar onze nee of ja. Wat denk je zelf dat er eigenlijk gebeurt?

Nemen mensen je nog wel serieus als jij altijd maar blijft zeggen nee en ja doet. Denk je dat ze er nog naar luisteren als jij altijd door blijft gaan. Natuurlijk niet, dat is mens eigen. Ze hebben direct door dat ze er mee weg kunnen komen.

Zo ook een cliënt, die helemaal klaar is met het gedrag van haar partner. Ze heeft hem al zo vaak gevraagd gewoon antwoord te geven, als ze hem een vraag stelt, hij doet het niet. Ze vindt dat hij haar negeert, ze vindt dat hij geen rekening met haar houdt. Dat doet hij ook niet, maar aangezien hij inmiddels weet dat hij er mee wegkomt, verandert er niets. Bij haar een grote berg van frustraties waardoor ze de stekker uit de relatie zou willen trekken, maar aan de andere kant houdt ze zoveel van hem. Maar dit zoals het nu gaat, wil ze echt niet meer.

Wat ze eigenlijk zegt is, wanneer gaat iemand eens naar mij luisteren, echt luisteren. Het lijkt wel of niemand mij ziet staan. Laat dat nou ook kloppen. Ze ziet zichzelf niet staan, als ze zich aan de nee zou houden, of aan de ja. Niet meer overstag gaat, dan neemt ze zichzelf serieus en anderen haar ook. Dan zien ze haar staan.

Wat er bij komt kijken is dat je onbetrouwbaar overkomt, als je telkens iedereen over je grenzen heen laat gaan. Ze vertrouwen je niet, dus zien ze je niet staan. Pas als jij laat zien dat je het echt meent, de woorden die je uitspreekt, gaan ze rekening met je houden. Je komt dan betrouwbaar over. Zie je dat dit ook effecten heeft op anderen.

Vaak roepen we, kan niemand meer vertrouwen. Je werkt dit zelf in de hand, door niet duidelijk te zijn. Door iets anders te doen, ja zeggen, terwijl je liever nee zegt. Ze vertrouwen jou niet meer. Het is eigenlijk een soort van liegen waar je mee bezig bent. Je bent niet eerlijk in je woorden en daden. Zo gek is het dan niet dat mensen een loopje met je nemen. Je neemt ook een loopje met de ander.

Het stellen van hele duidelijke grenzen, en je aan je woord houden, maar ook eerlijk zijn in wat je echt wel of niet wilt, gaat er voor zorgen dat je niet alleen zelf een stuk lekkerder in je vel komt te zitten. Het gaat ook effect hebben op je omgeving. Ze gaan rekening met je houden, omdat ze weten dat ze bij jou niet wegkomen met smoesjes. Leer het jezelf aan met hulp van een topmedium of topparagnost van Paragnostenchat.
Medium Claire
 
Datum: 12-11-'19

Terug naar overzicht