Blokkades

Blokkades, je maakt te veel stresshormoon aan. Problemen op het werk, we maken ze allemaal mee. De druk is hoog, zeker gezien het aantal burn out gevallen die elke dag toenemen. Zo ook een cliënt die op haar tenen aan het lopen is bij haar huidige werkgever. Ze staat in dubio, vertrekken of blijven, wat is wijsheid. Ze komt er niet uit en vraagt om een Lenormand kaartlegging waar het antwoord uit moet gaan blijken.

Blijven of een andere baan zoeken, maar is dat nou echt wat ze zou moeten gaan doen, of vraagt het leven iets heel anders van haar. Ze denkt zelf dat ze weg moet gaan. Ze kan niet meer tegen de collega's die in haar ogen overal de kantjes van aflopen, anderen voor hun kar spannen en zij omkomt in het werk. Er iets over zeggen durft ze niet, bang dat haar baas dan vindt dat ze te slap is, de werkdruk niet aankan, klaagt. Dus moddert ze door. Zoals velen doen en in die onvermijdelijke put terecht komen van overspannenheid.

Ligt dit nu echt aan de collega's, haar baas, de werkdruk? Of ligt het ook aan haarzelf? Als ik haar uitleg dat haar collega's geen stress ervaren en haar laten zien dat het ook anders kan, begrijpt ze de boodschap wel. Maar, volgt er direct achteraan, ze zijn in mijn ogen niet eerlijk bezig, ik kan dat niet.

Jij vindt dat je alles zelf moeten doen, dat het perfect moet zijn, dat klopt. Je kunt met moeite iets uit handen geven, laat staan de controle loslaten en bij jezelf denken, zo nu kan ik ook op tijd naar huis met een leeg hoofd. Ja dat klopt, geeft ze aan. Zie je wat er aan de hand is.

Het gaat niet om collega's, een baas. Het euvel zit voor het grootste gedeelte bij jezelf. Het patroon van in het leven staan, zoals het je vroeger is meegegeven of juist niet. Leg dat eens uit, vraagt ze. Heb jij vroeger het idee gehad mee te tellen, hebben ze je zien staan? Nee, niet echt, ik had altijd het gevoel er niet te mogen zijn. Weet je wat je daardoor bent gaan doen? Nee, wat je nu doet en zoals je het doet.

Je bent ongelooflijk je best gaan doen, de beste en de perfecte te zijn, je wilde laten zien, kijk, ik kan het wel. Maar niemand die het zag, dus nog een schepje er bovenop. Je zegt dus dat ik het mijzelf heel moeilijk aan het maken ben en eigenlijk net zoals mijn collega;s zou moeten worden.

Dat is weer het andere uiterste. In ieder geval losser gaan worden, minder perfectionistisch en goed kijken hoe zij het aanpakken en daar datgene van gaan overnemen wat bij jou hoort en binnen jouw normen en waarden zou kunnen passen. Ze begreep de boodschap, zag het in.

De volgende dag zoekt ze mij weer op. Ze is vanochtend niet naar haar werk gegaan, ze zit helemaal vast, vol met blokkades had de huisarts aangegeven. Ze had haar probleem ook bij de huisarts neergelegd en die had gezegd. Kijk die spieren van jou staan in een verkrampte stand, daardoor ontstaan de blokkades, je maakt het stresshormoon te veel aan en daar reageren je spieren op. Je zult zelf er mee aan de slag moeten, nu ondermijn je je gezondheid.

Ook de huisarts gaf aan dat ze zo niet verder kon. We kijken dan als eerste naar alles buiten onszelf, daar ligt de oorzaak. Maar negen van de tien keer ligt de oorzaak bij onszelf. Alhoewel we er ook weer eigenlijk niets aan kunnen doen. We zijn zo gevormd door vroeger. Daar kunnen we niets aan doen.

Nu zijn we volwassen, constateren we dat we onszelf aan alle kanten te kort doen, dan kun je er wel iets aan doen. Ze zag het in, ze durfde zich niet ziek te melden, althans de echte reden te noemen. Als medium schrik je hiervan en vraag je je af. Wanneer gaan we eindelijk eens durven te kiezen voor onszelf. Wanneer zijn we er van doordrongen wat we aan het doen zijn.
Medium Claire
 
Datum: 28-11-'19

Terug naar overzicht