Hoe ga je om met een depressieve partner

Niemand ontkomt er aan, elk mens zal in zijn leven een keer een depressieve periode meemaken. Als het jouw partner betreft die in een depressie terechtkomt, wacht een zware tijd. Zeker voor de partner die depressief is, maar ook voor de partner die er mee te maken krijgt.

Hoe kun je als partner er voor de depressieve partner zijn? En hoe kun je jezelf tijdens deze periode staande houden?

Voordat je in de gaten hebt dat er een depressie aanwezig is, gaat vaak al een wat lange tijd aan vooraf. Vaak een periode waarin de partner die nog vol levenslust zit, de andere partner niet meer begrijpt. Deze partner vertoont gedrag wat je niet kent. Ze worden stiller, zijn minder enthousiast. Kunnen uit hun slof schieten, om het minste of geringste. Ze gaan eerder naar bed, zeggen afspraken af. Hebben niet altijd overal meer zin in. Allemaal tekenen aan de wand die in eerste instantie niet zichtbaar zijn.

Een man gaat heel anders om met een depressie dan een vrouw. Een vrouw is eerder geneigd hulp te zoeken als ze niet lekker in haar vel zit. Een man niet, zal het ontkennen. Er is met hem niets aan de hand, terwijl je toch wel degelijk veranderingen constateert. Heb je niet in de gaten wat er bij de ander speelt, zullen er al snel ruzies kunnen ontstaan, zeker als de ander net doet alsof er niets aan de hand is. Het kan zelfs zo uit de hand lopen dat deze relatie eindigt en er nooit een duidelijk aanwijsbare reden voor naar boven komt.

Als je bij je partner ander gedrag constateert, hoeft dit niet direct een depressie te zijn. Er kan ook iets anders aan ten grondslag liggen. Echter wees alert op elkaar. Als het goed is, kennen jullie elkaar door en door, hebben jullie oog voor elkaars welzijn en zijn jullie op een manier met elkaar in gesprek, dat alles bespreekbaar is. Dit is de eerste stap in het proces om erachter te komen wat er aan scheelt en een hele belangrijke.

Als de partner het in eerste instantie ontkend, laat het gaan en observeer de ander. Hem plompweg vertellen dat hij depressief is, gaat niet werken. Dat zal hij altijd ontkennen. Voor hem beslissen dat hij hulp nodig heeft, ook niet. Hoe dan wel?

• Begripsvorming Begrijp dat een depressief persoon in zijn hoofd even geen liefde kent en om die reden jou het ook tijdelijk niet kan geven.
• Wees ten alle tijden een luisterend oor, zonder oordeel en veroordeel. Als je partner wilt praten, geef hem dan alle tijd en ruimte er voor en luister. Er is een behoefte en als de partner wilt praten, zie dat als een ontlading, die hij nodig heeft.
• Geef aandacht, niet te vaak en niet te weinig. Want elke dag de ander overladen met aandacht, werkt averechts. Zoek daar de juiste weg in, die is voor ieder persoon verschillend.
• Alle goedbedoelde adviezen ten spijt, een depressieve partner zit daar niet op te wachten. En zal er zich alleen maar tegen verzetten. Een depressie heeft tijd nodig.
• Vraag of je iets kunt doen en als het antwoord nee is, het laten. De ander komt zelf wel als die iets nodig heeft.
• Ga niet mee in zijn gevoelens. Blijf jezelf en de dingen doen die voor jou belangrijk zijn. Vraag je partner of hij zin heeft samen iets te doen. En staat je partner er niet voor open, wees dan niet teleurgesteld. Begrijp dat het voor nu te veel is en onderneem zelf een activiteit.

Het allerbelangrijkste is dat jij begrip hebt voor de situatie. Als je bij jezelf merkt dat het je allemaal te zwaar wordt en overspoeld, weet, dat je altijd terecht kunt bij online paragnosten op paragnostenchat voor een luisterend oor. Voor tips en adviezen, om te leren hoe je met je depressieve partner het beste om kunt gaan. Maar ook hoe jij jezelf in deze moeilijke periode staande kunt houden. Af en toe je hart luchten, is fijn en de top paragnosten van paragnostenchat zijn dan een uitstekende keuze.

Medium Claire
 
Datum: 10-03-'19

Terug naar overzicht