Hoe ga je om met iemand die je niet kunt uitstaan

Hoe ga je om met iemand die je niet kunt uitstaan. Simpel, ik ga niet met iemand om die ik niet kan uitstaan. Dat is inderdaad een hele goede weg. We hebben het soms niet altijd voor het zeggen. Want als het een zwager is, de man van een dierbare zus, hoe pak je dat aan. Als het een collega van je werk is en er dagelijks mee wordt geconfronteerd. Dan kun je niet zeggen, ik ga er niet mee om.

We hoeven niet met iedereen op te kunnen schieten

We kunnen nooit met iedereen opschieten, gelukkig maar. En zo zullen er in je omgeving altijd een paar rondlopen, die jij wel kan schieten. Zodra je ze al ziet, bekruipt je een gevoel van, wegwezen. Het blijkt in de praktijk ook, dat er mensen zijn die zodanig een karakter hebben, dat ze het niet alleen voor zichzelf heel moeilijk maken, maar ook voor anderen.

Wat moet je met een zeurkous

Denk maar eens aan een zeurkous, je herkent ze direct, ze weten het niet, ze hebben altijd je hulp nodig. Twijfelen bij alles en vinden heel veel altijd oneerlijk. Het is moeilijk met een zeurkous om te gaan, zeker als jij lekker snel bent met alles. Beslissingen niet uit de weg gaat en voor alles wel een oplossing weet. Dan ben jij iemand die niet in de buurt wilt zijn van deze zeurkous.

Of wat denk je van betweters

We hebben ook de betweter, wat je ook zegt, hoe goed je argumenten ook zijn, ze weten het altijd beter. Ze zijn werkelijk van alles op de hoogte en waar ze kunnen, zullen ze je onderbreken en hun verhaal en visie er over vertellen. Ze zijn in alles beter en weten alles beter. Moeilijke mensen om mee om te gaan.

Mensen met een kort lontje

Dan zijn er ook nog die rondlopen met een kort lontje, maar je weet nooit of de lont ontstoken gaat worden ja of nee. Het kan zomaar van het een op het ander gebeuren. Als het die persoon niet zint, volgt er een scheldpartij en je denkt, moet je je daar nou zo druk over maken. Wat een kort lontje zeg.

Mensen als een olifant in de porseleinkast

Dan hebben we ook nog de olifant, die met niemand rekening houdt, alleen met zichzelf. In alles walst deze persoon over je heen en zal de baas zijn over de anderen. Zo kunnen we nog wel meer types opnoemen, waar je maar heel moeilijk iets mee kunt bereiken. Ze zijn echt moeilijk in de omgang. Bij de een moet je handschoenen aantrekken, bij de ander moet je maar niets zeggen. Het zijn allemaal mensen met een gebruiksaanwijzing. En die hebben we liever niet in onze buurt.

Soms kun je ze niet vermijden diegenen die je niet kunt uitstaan

Maar ja, je kan met ze moeten samenwerken of tegenkomen op een familiefeest en wat dan. Ga je dan niet, omdat je die persoon wilt ontwijken? Dat is ook niet de oplossing want dan doe je de andere familieleden en jezelf te kort mee.

Hoe pak je het slim aan om met mensen om te gaan die je niet kan uitstaan

Hoe pak je het slim aan, als je deze mensen niet kunt uitstaan, maar toch wel tegen blijft komen? Als je er iets mee moet, bedenk dat wat jij wilt bereiken. Weet dat je brein gestrest zal raken, zodra je met een persoon in contact bent. Houd je hoofd koel, blijf vriendelijk en denk wat jij doel is, houd daar de focus op. Als een soort van vastgelopen grammofoonplaat, de zinnen blijven herhalen. Dan dringt het vanzelf een keer tot ze door. En is het opgelost en klaar.

Een andere tip is, laat je niet verleiden tot hun niveau, ga er niet tegenin. Laat ze hun ding doen en blijf rustig. Dat kan op hun een averechtse uitwerking hebben, voor jezelf bewaak je zo de gemoedsrust.

Houd gesprekken simpel, kort en duidelijk

Houd de gesprekken zo kort en simpel mogelijk, des te eerder je je doel hebt bereikt, des te sneller kun je gedag zeggen. En als je ze gewoon even de ruimte geeft, om of te klagen, of te zeuren, of de baas te willen zijn, of hun versie te mogen geven, dan zul je zien dat ze blij zijn. Je hebt naar ze geluisterd en ieder mens voelt zich dan gezien. Zo verricht je ook een goede daad.

Jouw gevoel dat je de ander niet kan verdragen, als je dat kunt loslaten, kan de ander jou niet raken.


Datum: 25-10-'23

Terug naar overzicht