Je hoeft jezelf niet te verdedigen

Je hoeft jezelf niet te verdedigen. Een ander vraagt je iets en je kunt niet aan dat verzoek voldoen. Of je wilt het liever niet, maar je vindt het lastig om nee te zeggen. Om die reden draai je om de brij heen. Je begint te vertellen aan de ander en het wordt een zeer uitgebreid verhaal, waarin je er van alles bijhaalt. Wat je aan het doen bent, is jezelf aan het verdedigen voor je besluit.

Je partner laat gedrag zien waar je niet blij van wordt. Je gaat er over in gesprek. Je geeft aan dat je liever zou willen zien dat hij zich aan de afspraken houdt. Je haalt er van alles bij. Wederom ben je je aan het verdedigen voor iets.

Waarom verdedigen we ons
We doen dit, omdat we het moeilijk vinden, onszelf op waarde te schatten en om die reden dus niet voor onszelf te durven kiezen. Dan vinden we het eng om op een vraag nee te zeggen. Want stel je voor dat...

Stel je voor dat de ander je dan niet meer leuk vindt. Stel je voor dat de ander je gaat afwijzen? Stel je voor dat de ander onaardig tegen je gaat worden? Weet je, als je zo leeft, ben je tegen iedereen aardig, behalve voor jezelf en komt er een keer een moment dat je jezelf snoeihard gaat tegenkomen. Je hoeft jouw manier van leven aan niemand uit te leggen. Je hoeft je dus ook niet te verdedigen voor jouw keuzes. Voor jouw nee.

Waardoor komt het dat we ons gaan verdedigen
We verdedigen ons, omdat tijdens de opvoeding er geen aandacht wordt gegeven aan het individu. Je wordt verteld wat jij moet doen. Je wordt geleerd lief, braaf en aardig te zijn voor anderen. Doordat je niet geleerd wordt dat je alles mag vragen en daar een Ja of een Nee op kunt krijgen. Omdat je niet wordt geleerd dat jij ook meetelt en iets te zeggen hebt, ga je als vanzelf jezelf verdedigen op het moment dat je ergens mee wordt geconfronteerd dat niet goed voelt voor jou.

Plaats dat je ouders je hadden geleerd dat jij dan mag aangeven dat het niet goed voelt, in plaats van “het weg te wimpelen met zinnen als, “Stel je niet zo aan, kom op, daar word je groot en sterk van, niet zeuren. Al deze zinnetjes zorgen er voor dat jij jezelf gaat wegcijferen. En dat wegcijferen zorgt er weer voor dat jij jezelf niet belangrijk gaat vinden. En dat zorgt er weer voor dat je niet voor jezelf durft te kiezen. En dat zorgt er weer voor dat je je gaat lopen te verdedigen voor je keuzes.

We moeten leren te luisteren naar ons gevoel
Zo veel waarde gehecht wordt aan de ontwikkeling van het intellect, zo weinig waarde wordt er gehecht aan het gevoel. En waar lopen de meeste mensen in hun leven tegenaan? Niet dat ze geen werk hebben, wel dat ze een relatie niet in stand kunnen houden. Lastige kinderen hebben in hun ogen. Constant moe zijn, thuis zitten met een burn out, omdat ze niet krijgen wat ze willen en zich verdedigen voor wat ze zelf liever zouden willen doen.

Gevoel van herkenning
Jij herkent je hierin, want we worstelen er eigenlijk allemaal mee. Wil je hier vanaf? Een leven leiden waarin je je niet schuldig voelt, als je doet wat goed voelt voor jezelf? En al jaag je hiermee iedereen in het harnas, jij maakt jouw keuzes. Chat dan gerust eens met een van de top paragnosten op www.paragnostenchat.nl. Dit zijn lichtwerkers van de eerste orde. En ja, een paragnost kan jou hier heel goed bij helpen. De paragnosten van www.paragnostenchat.nl hebben zichzelf hoog in het vaandel staan. Niet vanuit kloppend op hun borst. Nee, vanuit een gun factor. Een gun factor dat ze iedereen een leven willen laten leiden dat goed is voor de persoon zelf. En hiervoor bieden de paragnosten van www.paragnostenchat.nl heel graag hun gaven aan die ze omzetten in klare begrijpelijke taal, waar jij iets mee kunt.

Liefdevolle groet, Claire paragnostenchat.nl
 
Datum: 04-02-'19

Terug naar overzicht