Je schaduw in relaties deel 1

Je schaduw in relaties deel 1. Hoe kan je je schaduw in het licht brengen? Belangrijk is dat je deze eerst herkent, erkenning geeft, benoemt én de intentie hebt om die te veranderen.
Er zijn diverse manieren waarop we onze schaduw al dan niet bewust tot uiting brengen in relaties: door idealisering, projectie, overdracht.
Idealisering leidt tot liefdesrelaties, droomjobs, willekeurig welke andere geïdealiseerde situatie. Dit is veel minder afhankelijk van de ander- die perfecte ander- dan de dromen en fantasieën die hij/zij onbewust in je oproept. Dat betekent uiteraard niet dat je iedere idealisering moet vermijden, want het kan zelfs fijne situaties opleveren. Je dient enkel wel je verwachtingen wat te temperen en zeker niet boos of woedend uitvallen als die gedroomde prins/prinses slechts een leuke, vriendelijke kikker blijkt te zijn.
Projectie vindt plaats wanneer je iets wat je ‘hierbinnen’ voelt ‘daarbuiten’ neerzet. Wanneer jij denkt dat een ander denkt wat jij het meeste vreest. Bijvoorbeeld: ‘Natuurlijk vind je me een kreng’.
Het is een ondoorzichtige manier om met jezelf om te gaan, maar helaas kun je verdrongen gevoelens niet rechtstreeks aanpakken. Misschien reageer je je wel af op de grote boze wolf, ook al staat in werkelijkheid je vader, baas, partner voor jou, die alleen maar probeert door te dringen tot iemand die vervuld is van woede?
Een overdrachtssituatie vertoont heel wat kenmerken van projectie, maar heeft wel een breder bereik. In dit geval introduceert je in een dagelijkse situatie sterke gevoelens uit je kindertijd of jeugd, een eerdere periode van je volwassen leven of elementen uit een archetypische, meer dan levensgrote situatie. Die gevoelens kunnen verwarring scheppen in je huidige situatie.
Overdracht kan positief zijn, vooral wanneer het mogelijk is de complexiteit van de ‘ werkelijke’ situatie er geleidelijk in te integreren.
Misschien ben jij diegene die geïdealiseerd wordt of de kapstok is voor de overdracht van iemand anders? Ga hiermee respectvol om. Accepteer dit niet als realiteit, laat je nooit op een voetstuk zetten en laat je er hoe dan ook nooit dor leiden, maar lach evenmin de ander uit en probeer er zeker niet van te profiteren. Respect is in dit gegeven heel cruciaal.
De gevoelens die ontstaan in een overdrachtssituatie kunnen betoverend en geheel overtuigend zijn, maar hebben meestal heel weinig te maken met de omstandigheden waarin ze zich manifesteren in gedrag. Zo komt het dat mensen ruzie krijgen om niets terwijl in realiteit een onverwerkt probleem wordt getriggerd- soms bij beide partijen.
Het is de reden dat iemands subjectieve werkelijkheid sterker wordt dan zijn vermogen om te zien wat er werkelijk aan de hand is of dat iemand zich geheel onverwacht voelt aangetrokken tot een situatie die rationeel gesproken niet aantrekkelijk is.
In een volgend blog kan je lezen hoe je de eerste signalen kan herkennen.
 
Datum: 07-01-'19

Terug naar overzicht