Kweek eens een beetje eelt op je ziel

Kweek eens een beetje eelt op je ziel. De spreekwoorden van vroeger, ze intrigeren mij als medium. Waar komen al deze mooie uitspraken vandaan. Wie heeft ze bedacht en komen er nog wel bij? Een van deze spreekwoorden is eelt op je ziel. Letterlijk betekent dit, een verdikking van de huid, kijk maar op je elle boog, die ontstaat door bepaalde wrijving of druk. Niemand zit daar toch eigenlijk op te wachten!

Waarom een beetje eelt op je ziel kweken

Kweek eens een beetje eelt op je ziel, waarmee we dus zeggen, leg een laag op je ziel, want dan ben je minder gevoelig, minder emotioneel, heb je een bredere rug. En kun je beter omgaan met snerende opmerkingen, met afgunst en jaloezie. Ben je minder ontvankelijk voor commentaar, ongevoelig voor tegenslagen en verdriet. Zo van, dan sta je stevig in je schoenen en heb je veel minder last van dat emotionele gedoe.

Harder worden of juist liever worden?

Zo word je harder en word je minder geraakt. Wel zo fijn zou je denken, dan heb je veel minder last van allerlei emotionele schommelingen in jezelf. Harder worden dus, want dan kun je het leven veel beter aan.

Als je als medium gesprekken voert, hoor je het een cliënt op een gegeven moment zelf al zeggen, moet dus gewoon harder worden. Moet eelt op mijn ziel krijgen. Vroeger was dit heel gewoon, de tijd was anders. We hielden eerder voor ons wat we op ons hart hadden, dat deed je niet. Je hield alles binnen, je wilde altijd de goede vrede bewaren. Wat hebben die mensen het zwaar gehad in hun leven, wat zullen emoties tot aan hun keel hebben gezeten, allemaal meegenomen in hun graf.

Opgekropte emoties meenemen in je graf

Ze bestaan nog, die zo leven en als het aan de maatschappij ligt, dan zouden ze graag willen dat we weer naar dit tijdperk terug gaan. Is lekker makkelijk, is het rustig, iedereen houdt zichzelf in bedwang, veel minder hulpinstanties, minder geld aan de zorg dat uitgegeven moet worden. Dan hebben we weer respect voor onze meerderen, een minder grote mond, allemaal terug in het hok waar we horen.

Dus lieve mensen, ga eens een beetje eelt kweken op je ziel! Begin er niet aan, het heeft een averechts effect op het welzijn van de mens. Als medium sta ik achter deze overtuiging. Harder worden, eelt op je ziel, misschien vind je omgeving dit fijn, maar jijzelf gaat hier compleet aan onderdoor. Maar hoe gek is het dan eigenlijk ook weer, dat zoveel mensen overspannen zijn, dat zoveel mensen met een burn out thuis zitten? Want we leven nu in een periode waarin we veel meer vrijheden ons toe-eigenen en eigenlijk alles zouden kunnen zeggen, wat we op ons hart hebben.

We leven in 2 werelden

Schijnbaar doen we dat niet, anders ben je niet overspannen of opgebrand. Schijnbaar leven we nu in twee werelden. Zijn we nog opgevoed om ons aan de regels en de normen van fatsoen te houden, en zoeken we naar de weg om onze vrijheid op de juiste manier in te vullen. Tegenwoordig moet alles kunnen, dan zou je denken, dan doen we dat ook. We durven dat, we laten onszelf zien. Hoe verhoudt zich met een overspannen wereld?

Leven is vrij voelen

Zo normaal is het dus niet wat we pretenderen te zeggen, leven in vrijheid. Hangen we nog te veel aan de juiste omgangsvormen, als een soort van dwangbuis waarin we zelf blijven zitten. Zijn we op zoek naar de juiste weg. Waarin we ons houden aan de normen en waarden van fatsoen, maar wel ons vrij te voelen.

We zitten in een enorme overgangsfase

We zitten dus in een tussentijd, een overgangsfase. De oude moraal, vermengd met de nieuwe. Opgevoed met de oude moraal, proberen de nieuwe moraal toe te passen. Het is daarom nu ook chaos. Protesteren grote groepen, als de boeren, de bouwers, de leraren, allemaal zoekende naar de nieuwe moraal. Waarin ieder mag zijn die die wil zijn, maar moeten we de oude moraal nog wel uit ons systeem krijgen. De nieuwe moraal waar we geen eelt op onze ziel hoeven te kweken en kunnen zijn wie we willen zijn, en dat wordt gerespecteerd. Wordt niet harder voor jezelf, wordt liever voor jezelf, dan is eelt op je ziel niet nodig.

Kweek een beetje eelt op je ziel, is zo gek dus nog niet. 
 


Datum: 08-11-'23

Terug naar overzicht