Slapeloosheid

Slapeloosheid. Ongeveer zo'n 10% van de bevolking kampt met slapeloosheid. Of een vorm er van waardoor je, zelfs als je slaapt, je toch niet uitgerust voelt als je wakker wordt. Vaak wordt slapeloosheid afgedaan dat je zelf de veroorzaker er van bent en in veel gevallen zal dit zeker zo zijn. Toch zijn wetenschappers er mee aan de slag gegaan, want als zoveel mensen er last van hebben, kan er wel eens een reden voor zijn, die niet bij de persoon zelf ligt.

Onderzoek geeft antwoorden
Ze zijn gaan onderzoeken of het zou kunnen dat we wellicht een stofje missen, een gen niet goed aanmaken, waardoor we zelf er niet zoveel aan kunnen doen, aan die slapeloosheid. Ja, je kunt voor het slapen gaan je ontspannen. Je kunt je kamer zo inrichten zoals wordt aangegeven om er voor te zorgen dat je goed kunt slapen. Maar wat, als je er alles aan hebt gedaan en de slaap wil nog steeds niet komen en elke ochtend je opstaat met een verschrikkelijke moeheid. Dan vraag je je toch terdege af wat er mis zou kunnen zijn.

Erkenning voor slapeloosheid
Er zijn dus nu een aantal wetenschappers die dit hebben opgepakt en aan het onderzoeken zijn of het zo zou kunnen zijn dat slapeloosheid voortkomt, omdat er bij die persoon iets ontbreekt waardoor in slaap vallen, de dingen van de dag verwerken, niet op de juiste manier functioneert. Eindelijk erkenning voor veel mensen die zo hun best doen en er alles voor over hebben voor een goede nachtrust.

Waar zit de oplossing
Als ze de oorzaak kunnen vinden, dan zijn we er nog niet. Dan zal nog gekeken moeten gaan worden, welke oplossingen er zijn, het is wel een hele mooie stap in de goede richting. Tot de tijd dat we nog niet goed weten waardoor slapeloosheid wordt veroorzaakt, kun je zelf er ook al veel aan doen om toch een redelijke slaap te krijgen.

Wat kun je zelf doen
De eerste stap is accepteren. Hoe gek het ook klinkt, accepteren dat je moeite hebt met slapen, geeft in ieder geval enige rust. Wat ook meewerkt, is er voor te zorgen voordat je naar bed gaat, je hoofd rust te geven. Als je hoofd vol zit, dan heeft het meer tijd nodig om de slaap te kunnen vatten. Probeer uit wat voor jouzelf werkt. Waarbij je in je achterhoofd houdt dat een stofje in ons lijf van groot belang is om een goede slaap te hebben en dat stofje heet cortisol.

Cortisol
Cortisol wordt in het lijf afgegeven, waardoor we kunnen functioneren. Het wordt meer afgegeven als we ons druk maken, veel piekeren. Cortisol reguleert ook zichzelf. Tussen 21.30 en 22.30 uur is het de beste tijd om in slaap te vallen. Cortisol is dan op een bepaald niveau dat je de slaap goed zou moeten kunnen vatten. Ga je later naar bed, is je cortisol niveau hoger en zal in slaap vallen je meer moeite kosten. Probeer het gewoon eens uit en wie weet heb je er baat bij.

Eiwitrijk voedsel
Wat ook helpt is het nemen van een eiwitrijke snack voor het slapen gaan. Bijvoorbeeld een plakje kaas. Het is bewezen dat dit een positieve uitwerking heeft om in slaap kunnen vallen.

Stukje zeep
Wat ook helpt, is een stukje zeep onder je laken, op je matras neer te leggen. Slecht slapen heeft ook te maken met een magnesiumtekort. In zeep zit magnesium en wordt zo aan het lijf afgegeven. In ieder geval zorgt het voor meer rust, zeker in je benen en zul je daardoor hopelijk de slaap beter kunnen vatten. Je kunt ook vloeibare magnesium op je arm of been smeren. Je zult merken dat het je helpt beter te slapen.

De belangrijkste reden dat mensen moeite hebben met slapen, is toch echt veel piekeren en een vol hoofd. Je bed induiken direct na een zwaar gesprek, een film die indruk maakte, is vragen om een slechte nacht. Wil je hier meer over weten? Kamp je met slapeloosheid? Chat dan gerust eens met een paragnost op www.paragnostenchat.nl. Wie weet heeft de paragnost hele goede tips voor jou, waar je zelf nog niet aan hebt gedacht en je je voordeel mee kunt doen.

Liefdevolle groet, Claire paragnostenchat.nl
 
Datum: 26-02-'19

Terug naar overzicht