Spirituele arrogantie

Spirituele arrogantie. Toegegeven, het is spirituele arrogantie om te denken ( en te verkondigen) dat je verder gevorderd bent op het spirituele pad dan iemand anders. Zelfs stiekem denken, is het zaadje die je geplant hebt. En dat niet anders kan dan groeien. Zelfs mocht dit nu zo zijn, dan had je er nog niets aan als je hier aanspraak op maakt. Dit is het denken in de tragere dimensies. Al is de overtuiging heel groot in de hogere dimensies te zijn.

Spiritueel groeien kent geen verder zijn dan een ander ja of nee

Je hebt iets aan mededogen voor jezelf, mededogen voor de anderen. Maar ook heb je iets aan het besef dat ieder mens die lessen krijgt die perfect geknipt zijn voor hem. Zodoende kan niemand zeggen hoeveel iemand opschiet of vordert als de lessen geleerd zijn. Niemand is in staat om vast te stellen hoe groot of hoe klein de spirituele vooruitgang is. Die iemand maakt, zelfs niet over zichzelf.

Iemand die stukken achter lijkt, kan in een flits vooruitgaan. En iemand die vooruit lijkt te zijn, kan ernstig onthand raken. Het hele idee van voor- of achter- zijn is onzin. Omdat niemand weet wat het startpunt is van de ander. Iedereen start op een andere plek en eindigen niet noodzakelijk op dezelfde plek. Sommigen maken een heel korte toch die overloopt van zware uitdagingen. Anderen maken een lange tocht met weinig ophefmakende spectaculaire ervaringen.

Ieder mens doorloopt een ander spiritueel groeipad

Dit treffen we voornamelijk aan bij mensen die hun leven vlekkeloos verloopt. En dit kan dan lijken alsof deze mensen het allemaal uitstekend voor elkaar hebben en geslaagd zijn in het leven. Als iemand voor dit leven voor een rustig, comfortabel leven heeft gekozen, dan zullen we dit vaak op die manier opmerken. Misschien heeft die persoon gekozen om even uit te blazen in dit leven na een vorig turbulent leven.

We kunnen een ander nooit helemaal begrijpen

We kunnen naar anderen kijken alsof we het allemaal begrijpen. Maar we hebben geen idee waar het in andermans leven om gaat. En eigenlijk is het helemaal niet onze zaak om dat te weten. Hebben we al niet genoeg aan onze eigen portie misschien? Het is al werk voor een heel leven, om in de gaten te krijgen wat onze eigen lessen zijn. En die te accepteren en hier met mededogen en liefde mee om te gaan, niet?

Als jij een spiritueel leraar bent, kunnen we ons de vraag stellen of we die rol gekozen hebben, om de lessen die we hier kwamen leren uit de weg te gaan. Als je een autoriteit bent en anderen dé wetten voorschrijft. Hoef je amper naar jezelf te kijken. Dit zijn helaas nog steeds de goeroes, die zich puur en beter voelen dan de ander.

Spirituele arrogantie goeroes

Voortdurend in de strijd en concurrentie gaan, vanuit die spirituele arrogantie. Eén ding is wel een gegeven. Niemand ontsnapt aan zichzelf, goeroe of autoriteit. Want niemand kan zich eeuwig blijven verstoppen. Na verloop van tijd komt ieders ‘vuile was‘ aan de oppervlakte. Dit is onvermijdelijk. 

Iedereen wordt uiteindelijk wakker en bewust en dat is hoe het aardse leven in elkaar steekt. En we kunnen er maar beter rekening mee houden. Er wordt ook vaak gedacht dat de autoriteit buiten onszelf ligt en dat het ons allemaal toch maar overkomt. Er overkomt ons niets. We zijn geen slachtoffers . De enige autoriteit die er is, is onze eigen innerlijke autoriteit. Dat het grote wakker worden aan de gang is, is duidelijk.

Ieder mens wordt op eigen tijd wakker

Het wakker worden is meestal niet van harte welkom. Kan een shock teweeg brengen, omdat niets is wat het lijkt. Iedereen die nu nog aan het slaapwandelen is, zal zich op een dag realiseren. Dat ze hun bed en hun huis verlaten hebben en op straat lopen. En dàt besef ontstaat eenvoudig doordat ze tegen elkaar opbotsen.

Dit is wat ook nu heel sterk gaande is. Overtredingen, misbruik. Het lijkt opzettelijk, maar dit is het niet. Niemand weet op bewust niveau dat hij tegen iemand aan zal botsen. Het gebeurt gewoon. Eigenlijk zien we dit fenomeen heel sterk op dit moment. Heel veel mensen voelen zich voortdurend aangevallen. En dit wordt veroorzaakt doordat we voortdurende elkaars gedrag interpreteren.

Veel mensen gaan er vanuit als een waarheid de motieven van de ander te kennen. Als we echt voeling zouden hebben met andermans intentie om te ontwaken én elkaar bij dit ontwaken te helpen. Zouden we geen enkele botsing persoonlijk interpreteren. We zouden eenvoudig weg kunnen zeggen. Sorry, ik zag je niet, maar bedankt dat je me wakker maakte. Ik let wel beter op nu.

Hoe uit zich spirituele arrogantie

Nog niet zo lang geleden hoorde ik iemand zeggen over iemand anders die nogal zeker was van het contact met de Meesters. Nou, de Meesters laten me weten dat X niet goed bezig is. Ze schudden meewarig hun hoofd. Houd de Engelenhiërarchie hier maar helemaal buiten, want dit zullen Meesters echt nooit als boodschap meegeven. Dit was dan een voorbeeld uit eigen denken. Zogenaamd afkomstig uit de Hogere Sferen.

Onwetendheid is spiritueel arrogant zijn

Spirituele arrogantie draagt enkel bij aan het in stand houden van onwetendheid. Draagt niet bij aan groei en ontwikkeling. Het is dus beter die oordelen te laten varen. En ons realiseren dat we niets van andermans motieven of intenties afweten. Het besef dat we zelf vaak geen voeling hebben met eigen intenties en motieven. Is al voldoende om heel diep in onszelf te kijken.

We kunnen eigenlijk samen iets leuk afspreken. He, bots jij tegen mij dan bots ik tegen jou. Gen verwijten, drama's, of slachtoffer voelen en zijn. Maar ook zijn er dan geen daders. Dan zijn we spiritueel aan het groeien en ontwaken.


Datum: 14-02-'24

Terug naar overzicht