Verborgen gebreken

Verborgen gebreken zie je niet alleen maar bij materiele zaken. Maar ook bij mensen. Denk maar eens bijvoorbeeld op een depressie, een whiplash, een burn-out, fibromyalgie. En zo zijn er nog tal van gebreken die mensen hebben die vaak niet aan de buitenkant te zien zijn. Gelukkig is het steeds minder een taboe om het hier over te hebben, om het eerlijk te vertellen en dan nog weet je dat veel mensen je niet geloven.

Je moeten bewijzen voor je verborgen gebrek

Deze mensen moeten voor hun gevoel steeds weer opnieuw bewijzen dat ze echt ziek zijn. Als zo’n ziekte zich aanhoudt dus dan bedoel ik vanaf 6 maanden of langer spreken ze al vaak van chronische. En dan nog zijn er mensen, instanties die het niet geloven. Als je bijvoorbeeld kijkt bij een whiplash zie je dit niet terug op scans en of foto’s. Maar dat wil niet zeggen dat ze mensen nergens last van hebben. Het lijkt misschien zo, omdat ze zich groothouden. Of het lijkt misschien zo, omdat ze elke dag ruim over hun grens gaan en net doen alsof het wel gaat.

Een verborgen gebrek zie je niet

Maar wat je niet ziet is dat het eigenlijk helemaal niet gaat, dat ze thuis alle prikkels moeten uitzetten. Denk dan aan geluiden van vaatwasser, radio, tv, stofzuiger. Zelfs het kleinste geluid kan ervoor zorgen dat ze overprikkeld raken en dan het in hun hoofd niet meer aankunnen. Maar dit hebben ze ook met licht, drukte, stress, spanning met alles wat ze in hun leven doen. Buiten het overprikkeld raken in hun hoofd. Kan het voorkomen dat ze dingen betreft hun kortetermijngeheugen niet meer kunnen onthouden. Als je kijkt naar iemand met een depressie zie je dit in de meeste gevallen ook niet aan de buitenkant.

Mensen proberen ook het gebrek te verbergen

Mensen proberen ook dit te verbergen. Maar van binnen zijn ze vaak klaar met alles en iedereen. Al deze verborgen gebreken zijn echt. En beïnvloeden hun hele leven. Soms komen ze ervan af maar niet als het chronisch is. Ook depressies kunnen chronisch worden. De reden waarom ik hierover schrijf, is simpelweg dat we met zijn allen niet meteen een oordeel moeten hebben. Als iemand iets niet kan of ziek is. We moeten niet bevooroordeeld zijn, omdat je aan de buitenkant van iemand niet kunt zien dat er iets is en dat ze iets hebben.

Ikzelf heb een chronische whiplash en ondervind dagelijks heel veel problemen ervan. Ik wil het daarom dan ook juist bespreekbaar maken. Niet alleen voor mijn lotgenoten, maar vooral voor bijvoorbeeld bedrijfsartsen, verzekeringsartsen en noem maar op. Ik zit nog midden in de molen en ook ik moet me voor mijn gevoel keer op keer bewijzen. Dat het er is dat het zo'n enorme impact heeft op mijn leven en dat van mijn gezin.

Alles gedoceerd aanpakken

Zo moet ik bijvoorbeeld alles doceren en kan ik maximaal 10 minuten aan 1 stuk iets doen voor dat ik overprikkeld raak. Nu ga ik elke dag ruim over mijn grens heen, waardoor ik vaak minimaal 2 uur nodig heb. En dus moet gaan liggen voor ik het nauwelijks nog voel. Ik vraag jullie dan ook je in te beelden dat je 10 minuten iets doet en daarna zo overprikkeld bent in je hoofd. Dat je duizelig, misselijk bent dat je alleen maar stilte kunt verdragen en alles donker om je heen.

Dit blog typen en dan met het licht van de laptop zo min mogelijk. En alleen maar naar voren kijken in plaats van op mijn beeldscherm (ik kan gelukkig heel snel blind typen) betekent voor mij straks een uur niks doen minimaal.

Altijd nadenken wat wel en wat niet

En zo gaat dat met alles wat ik doe. Natuurlijk is er niet altijd de mogelijkheid om rust te hebben. Geen geluiden zeker niet als je een gezin hebt. Word jezelf alsjeblieft bewust dat niet alles is wat het lijkt. Natuurlijk zijn er mensen op de wereld die doen als of, zij hebben het dan ook zeker verpest voor degene die wel echt iets hebben. Ik hoop ook dat deze groep mensen zich bewust worden wat ze andere hiermee aandoen.

Maak verborgen gebreken bespreekbaar

Maak de verborgen gebreken ziektes bespreekbaar, vraag ook waarom iemand niet werkt bijvoorbeeld in plaats van er zomaar van uit te gaan dat iemand ‘lui is of niet wil werken’’.

Mensen die echt iets hebben zouden bij wijze van een moord doen om al 1 dag hun oude leven terug te hebben of 1 dag te leven zonder ‘gebreken’. Maar het is ook zeer zeker waar dat je pas beseft en weet hoe gezond je bent geweest als je het niet meer bent.


Datum: 02-10-'23

Terug naar overzicht