Verklaar je boosheid

Verklaar je boosheid in plaats van het een ander voor de voeten te gooien. Je bent niet blij met wat een ander doet, het maakt je boos. In plaats van aan te geven dat we boos worden door de actie van een ander, gaat de een de ander negeren en vreet zichzelf diep van binnen op. Of er wordt een tegenaanval ingezet en wordt er gestrooid met verwijten.

We gaan in de tegenaanval, omdat we ons aangevallen voelen. Daarmee gaan we voorbij aan de emotie die we voelen, namelijk boosheid. De mens is niet meer gewend te voelen en daarnaar te handelen. Steeds meer en meer raakt de mens verwijderd bij zijn gevoel en dat zien we terug in onze huidige manier van leven en samenleven.

Ons gevoel hebben we nodig om te overleven. In vroeger tijd leefden we anders, we waren aan het overleven en de gehele dag stond in het teken daarvan. Bezig om voedsel te vergaren om in leven te blijven, was een van de hoofdtaken. Daar had je je gevoel bij nodig, en de natuur was de bron waar je het kon vinden. Noten, zaden, kruiden, je moest weten waar je ze kon vinden. Je had daar je gevoel bij nodig, wat is wel goed, wat niet. Ook bij het zoeken naar de eiwitbronnen in de vorm van het schieten van wild was je overgeleverd aan je gevoel. Luisterde je daar niet naar, werd jij het wild.

Tegenwoordig zijn we zelf opgejaagd wild. We leven een jachtig leven, alles moet snel snel, en verwijderen dus steeds meer van ons eigen gevoel. Gevoel heb je nodig, anders kun je niet overleven. Dor verwijderd te geraken van ons gevoel, luisteren we niet goed meer wat we voelen, kunnen dat niet meer aanraken en omzetten in woorden. Dat jachtige leven zorgt er voor dat we minder voelen en ons aangevallen voelen door de woorden en daden van een ander. Om die reden gaan we zelf ook in de aanval. En we ventileren nu veel meer onze mening dan vroeger, en we hebben overal een mening over, dat telt uiteraard ook mee.

Als iemand iets doet, dat jou boos maakt, dan moet je toch niet in de aanval gaan? Daar word je nog bozer van. En van die boze emoties wil je juist af toch! Als iemand jou boos maakt, dan voel je diep van binnen iets. Dat gevoel diep van binnen, dat uiten als iemand je boos maakt, dan verklaar jij je boosheid. Dan bewaak je jezelf, niet door een tegenaanval in te zetten, en dan kun je acuut de boosheid loslaten. Geef dus aan wat je voelt, dan verklaar je je boosheid.

De huidige mens is heel snel op zijn teentjes getrapt en je ziet waardoor het komt. We zijn aan het vervreemden van onszelf. We hebben geen idee meer wat goed voor ons is, waar we blij van worden, wat tevredenheid is. Dat heeft allemaal te maken met enerzijds onze vluchtige manier van leven, we nemen de tijd niet onszelf te leren kennen en anderzijds met de honger naar meer.

Onze buitenkant moet in de belangstelling staan en onze binnenkant verwaarlozen we. Dat kan opgelost worden met pillen en behandelingen. Dat we daar zelf ook goed voor moeten zorgen en dat we daar ons gevoel bij nodig hebben, raakt steeds meer op de achtergrond.

Dus voelen we ons aangevallen en boos, en zijn om die reden telkens in een strijd verwikkeld. Met name met onszelf, terwijl we denken dat anderen het veroorzaken. Boosheid verklaren komt niet bij de huidige mens op. Boosheid voelen, we denken het op te lossen door nog bozer te worden. Het enige wat je er mee bereikt is, om je hart een muur bouwen en die wordt gemaskeerd door een mooie buitenkant.

Dat de ander dat onbewust voelt dat jij niet echt bent, dat er iets niet klopt, en daardoor dingen zegt, die je raken, is dan een logisch gegeven. Dat maakt je boos, want je hebt een bepaald beeld van jezelf, daar mag niemand iets over zeggen. Waag het niet. O blijf je met allerlei opgekropte emoties zitten, die je naar anderen begint uit te stralen en die reageren daar weer op.

Je houdt zo zelf een cirkel in stand, maar let op, er wordt een keer ingegrepen en dan voel je je zielig en alleen. Laat je dat nodig hebben om met jezelf in het reine te gaan komen en voortaan je boosheid te verklaren zonder een tegenaanval. En het grappige is, je bent ineens veel minder boos, daar is een reden voor. Je hebt de strijdbijl met jezelf begraven, je bent echt geworden, je bent jezelf geworden. Je bent het jachtige leven voorbij en staat veel bewuster in het leven. Je hebt geleerd naar je gevoel te luisteren en dat te uiten..

Medium Claire
 
Datum: 28-04-'19

Terug naar overzicht