Confrontatie is nooit leuk!

Confrontatie is nooit leuk! Het komt wel eens voor dat we (mijn collega’s en ik) iets moeten vertellen wat we niet leuk vinden. Of wat een client liever niet wil horen.

Als eerste wil ik hierover kwijt dat wij dit ook niet leuk vinden. Wij vertellen het liefste ook dat iedereen een gelukkig, lang en gezond leven lijdt maar soms is dit gewoon niet zo. Al zullen (de goede) nooit vertellen of je ziek wordt hoogstens ga eens naar een dokter. Want problemen of andere gezondheidskwesties kunnen we niet voor je beantwoorden wij zijn geen dokters. We zijn er alleen om jullie te adviseren, inzichten te geven, een andere kijk te geven over een bepaalde kwestie of als tussen persoon (boodschapper) te fungeren met een overleden persoon, personen of dieren.

Natuurlijk is het niet leuk om te horen dat de relatie die je graag wil niets gaat worden. Of dat het op langere termijn niet gaat werken. Maar we vertellen wat we op dat moment te horen krijgen, wat er op dat moment binnen komt. Het wil niet zeggen dat het uit komt. Soms kunnen er dingen veranderen al is vaak de kans heel klein voor men weer in oude gewoontes terugvalt.
Zelf als ik iets hoor dan zeg ik dat meestal ook soms is het wel lastig om te verwoorden en komt misschien anders over dan dat het is bedoeld, maar in grote lijnen komen dingen uit eindelijk altijd uit of in ieder geval iets soort gelijks. Wij begrijpen ook echt heel goed dat de confrontatie van iets wat je niet verwacht of niet wilt horen heel ingrijpend kan zijn. Je hoort ook wel eens nee ze zat ernaast dat kan niet enzovoorts, enzovoorts toch blijf ik persoonlijk altijd bij mijn standpunt wat ik hoor. Misschien als ik het anders verwoord had dat het wel begrepen werd maar toch. Dingen die we horen hoeven van nu ook niet per se van toepassing te zijn ook al hebben cliënten een vraag gesteld over iets van nu. Sommige dingen zijn gewoon zo belangrijk dat ze gezegd moeten worden. Vaak heeft het te maken met iets waarvoor men gewaarschuwd moet worden, een gewaarschuwd mens telt immers voor 2. Wat daarnaast ook vaak voorkomt is dat mensen het niet direct kunnen plaatsen maar later pas.

Buiten dit wensen wij echt voor iedereen een goed, gelukkig en zorgeloos leven. Helaas is dit niet altijd de werkelijkheid van dat moment. Wat tevens zo jammer is dat als mensen het niet leuk vinden wat ze horen of het niet helemaal overeen komt ze meteen alles verbreken ergens ook heel begrijpelijk maar we zijn ook maar mensen die iedereen zo snel en zo goed mogelijk willen helpen. Ondanks dat sommige antwoorden pijnlijk zijn, leer ervan, haal er je informatie uit of stop het in je achterhoofd. Streep het niet compleet weg uit je geheugen. Wat me buiten dat ook opvalt is dat mensen zo gecontroleerd lijken te zijn met sommige dingen/ aspecten. Laat het los laat het voor wat het is. Dan komt het allemaal weer op je pad terug. Misschien niet een bepaald persoon maar wel iemand die je behandelt met respect of hoe jij wilt dat iemand is in de relatie dus wat voor jou de ideale partner is. En nogmaals het spijt ons dat je soms iets te horen krijgt wat je niet leuk vindt. Maar het heeft geen nut om te liegen. Of alleen maar te vertellen wat iemand wil horen en wat iemand dus verwacht dat hij of zij gaat horen. Als we dat zouden doen worden de lessen niet overgebracht, komen er geen (nieuwe) inzichten en zul je ook niet groeien. Confrontatie is hard, de confrontatie is soms niet leuk maar wel echt nodig. Wij doen ons best en wij zijn er met zijn allen voor jullie.

Heel veel liefde, hulp, licht en kracht.
Medium Dely
 
Datum: 06-11-'19

Terug naar overzicht