Hoe houd je de liefde liefdevol?

Hoe houd je de liefde liefdevol? Hoe houd je dat gevoel vast van in het begin, dat je allebei vleugels had. Niemand wil dat kwijt, daar gaan we tenslotte samen voor. Dat is het goal van een liefdesrelatie. En toch, velen voelen het na een tijdje niet meer, en wijten dat aan het leven van alledag. Dat ze opslokt, de verplichtingen, de zorgen die er zijn. En we verwijten het elkaar.

Het is de manier waarop we omspringen met de liefde. Het is de manier waarop we er naar kijken, of juist niet! We leren te weinig wat liefde waard is. Als de liefde bij beide individuen goed zit, dan kan het eigenlijk niet anders dan een succes worden. Alleen vergeten we één belangrijk ding. Bouwen, elke dag weer.

Als we de liefde te vanzelfsprekend nemen, vergeten we te bouwen. Dan gaan we de ander zien als iemand die anders is en dat willen we niet. Dan gaan we ons lopen irriteren, die ander die voelt dat en gaat minder delen, zich terugtrekken en het gevoel buiten de deur zoeken.

Hoe voorkom je dat je samen de weg kwijtraakt? Dat de liefde een strijd wordt? We denken dat we bouwen, we gaan samenwonen, trouwen, kopen een huis samen, nemen samen kinderen, er komt een spaarpotje op de bank. Dat is bouwen toch samen!

Nee, dat zijn allemaal dingen buiten de liefde om en bouw je niet samen aan de liefde. Dat zijn praktische zaken en een hopelijk logisch gevolg van samenzijn, althans als je beiden er aan meewerkt. Maar het heeft niets te maken met bouwen aan de liefde.

Naast al het praktische en de dingen die je samen besluit, moet er gebouwd worden aan de liefde. Hoe doe je dat? Hoe bouw je aan de liefde, die is er toch, dat is waarom we samenzijn. Dat klopt, alleen als je het als iets ziet, waar je niets mee moet, raak je elkaar tijdens de rit kwijt.

Bouwen dus, elke dag weer aan de liefde. Neem elke dag tijd voor elkaar, om de dag door te nemen. Gevoelens te uiten die daarbij speelden, dat kan vreugde zijn, blijheid, gevoel van trots, maar evengoed boosheid, een irritatie. Spreek ze naar elkaar uit, let op hé, spreek ze naar elkaar uit, leg ze niet bij de ander neer. Dat doen we te vaak en verdwijnt de liefde ook door.

Zo leer je elkaar steeds beter kennen, zo durf je elke dag weer naar elkaar dingen uit te spreken, waar je blij van wordt, wat je niet blij maakte, en dat aangeeft. Dan geven jullie elkaar de ruimte om jezelf te durven zijn en is er aandacht voor. Dus in plaats van verwijtende communicatie, verbindende communicatie.

Hoe verloopt verwijtende communicatie?
Iets bevalt je niet en dat zal je de ander laten weten ook. Je doet het weer hé, zie je wel. Al zeg ik het honderd keer, het maakt je niet uit, je houdt geen rekening met me. Je doet precies waar je zelf zin in hebt. Alles wijst naar de ander, die voelt zich aangevallen, in de hoek gedrukt, de les gelezen, hoort zijn moeder praten. En dan hebben we het nog maar even niet over de toon, die is hard, bitcherig, die ander zal het weten ook.

Effect is, de ander gaat zich afsluiten, want die voelt dit als een aanval. Des te meer aanvallen over en weer, des te meer terugtrekken, en dat gebeurt net zolang totdat de liefde kapot is gemaakt.

Hoe verloopt verbindende communicatie?
Iets bevalt je niet, maar je bent je er van bewust dat die ander niet kan weten dat het jou niet bevalt. Dus geef je aan wat jij ervaart. Zodat de ander begrijpt dat datgene wat die doet, voor jou niet oké is. Dat betekent, praten vanuit de ik vorm. Ik vind dit niet fijn, ik voel dat dit mij raakt, als je dat zo doet of zegt. Ik weet dat ik het al vaker heb gezegd en ik weet dat verandering tijd en inzet kost en het niet meteen goed is. Fijn dat je rekening met mij houdt.

Effect is, de ander voelt zich gezien, gehoord en voelt zich niet aangevallen en zal om die reden zich niet gaan terugtrekken. Die is blij met je woorden en geeft aan het brein een seintje, ze waardeert mij, ik mag er zijn, ik ga het echt blijven proberen.

Beiden zijn zich er van bewust dat ze verschillend zijn, dat ze aan elkaar verplicht zijn te vertellen wat ze dwars zit, op een liefdevolle manier. Ze zijn zich e rook van bewust dat als ze het niet doen, elkaar kwijtraken en dat willen ze niet. Ze gunnen elkaar ook dat ze het nog verkeerd mogen blijven doen. Ze realiseren zich dat iets veranderen niet van de ene op de andere dag kan.

Wil jij dit ook leren, omdat je de voordelen van ziet. Online mediums en online Paragnosten van Paragnosten Chat weten hier heel veel van af. En bedenk, ook dan voor jou, zul je zien dat je het na één keer niet onder de knie hebt, verlang dat ook niet dan van de ander, al doende leert men.

Medium Claire
 
Datum: 23-04-'19

Terug naar overzicht