Mag ik mijzelf belangrijk vinden?

Mag ik mijzelf belangrijk vinden? Op de een of andere manier vinden we het niet kunnen dat we ook onszelf belangrijk mogen vinden. Dat doe je niet, dat hoort niet, dan zet je jezelf te belangrijk neer en als kind heb je geleerd dat je altijd nederig en gedienstig moet zijn. Dat zit in je en daar hoor jij niet bij en al helemaal niet op de voorgrond en waag het jezelf belangrijk te vinden.

Onze opvoeding maakt ons klein

Herken je dat, dat je zo bent opgevoed en amper dank je wel kan zeggen, als iemand je een compliment geeft. Dat je dan bloost, of de compliment kleiner wilt maken. Zo van, nee joh, was niets of die jurk, die heb ik al jaren, of was een koopje. Dat je je geen raad weet als iemand je naar voren schuift bij een grote groep mensen en je begint toe te spreken. Je rode vlekken in je nek krijgt en maar hoopt dat dit gênante moment snel voor bij is.

We leren alles belangrijk te vinden behalve onszelf

Allemaal voorbeelden waaruit blijkt dat jij niet hebt meegekregen dat je ook belangrijk bent. Sterker nog, je hebt meegekregen dat het niet mag. Wat ze je hebben wijs gemaakt is, dat je geen bestaansrecht hebt, daar komt het in feite op neer. En dat is heftig en zal je op volwassen leeftijd voor de voeten gaan lopen. Je bent angstig en onzeker, mist zelfvertrouwen en zelfrespect. De manier waarop je je gedraagt is in de luwte willen staan, nooit op de voorgrond. Verjaardagen organiseer je wel, maar je bent altijd druk in de weer het voor de anderen gezellig te maken. Op je werk zeg je nooit nee en iedereen weet dat en komen er mee weg bij je. Ditzelfde geldt ook voor in je relatie.

Jouw bestaansrecht geldt ook

Jouw bestaansrecht, zo noemden we dat vroeger is het aanrecht. Meer niet. In elke vezel van jou zit dit diep geworteld. In elke actie die jij doet, zie je het terug. Zelf het in de gaten hebben, in het begin niet. Het begint je op te vallen als dingen in je leven beginnen weg te vallen, met name die dingen waar je toch zo ongelooflijk veel tijd, moeite en inzet aan hebt gegeven. Je werk, hoe durven ze je te ontslaan. Als er een was die er altijd was en bergen werk verzette, dan was jij het wel. Je partner die je laat zitten voor een ander. Hoe is het mogelijk, hij is in niets te kort gekomen. Je kinderen die je een grote mond geven, hoe halen ze het in hun hoofd.

Het bestaansrecht was eerst het aanrecht

Jouw bestaansrecht is het aanrecht, daar gedraag je je zelf ook naar. Dat is je voorbeeld geweest, je weet niet beter. Denk je dan dat iemand jou ziet staan, dat iemand met jou rekening zal houden? Denk je dat iemand respect voor je heeft? Nee, helemaal niemand en naarmate je ouder wordt, zucht onder de grote last op je schouders en alles wat je hebt opgebouwd en wat je lief is, respectloos uit je leven verdwijnt, dan kan er een lamp gaan branden.

Bij iedereen gaat er op een gegeven moment een lamp branden

Een lamp die zegt, ziet iemand mij wel? Heb ik wel het recht van leven? Dat heb je zeker, alleen ze hebben je het niet gegeven. Ze hebben het je ontnomen. Je had bestaansrecht toen je werd geboren, maar de manier waarop ze je hebben grootgebracht, heeft al jouw bestaansrecht te niet gedaan. En ben jij naarstig op zoek gegaan naar wegen om jouw bestaansrecht te laten zien en te doen gelden.

Ben je voortvarend op alle fronten in je leven aan de slag gegaan, hopende dat iemand je eens een keer belangrijk zou gaan vinden. Wederom is het resultaat bedroevend. Maar je pikt het niet meer en je denkt dat je harder moet worden en je slaat om je heen. Je spuit het gif uit je ziel naar iedereen, je laat zien dat je meetelt. Helaas op de verkeerde manier. Want nog steeds is het resultaat bedroevend.

Hoe leer je jezelf belangrijk te vinden

Wat zou er gebeuren denk je als je de volgende stappen in je leven zou gaan zetten. Zou je dan wel belangrijk gevonden gaan worden, zouden die stappen te maken kunnen hebben met jezelf belangrijk te gaan vinden? Ligt daar de sleutel voor succes en een gelukkig leven? Jazeker, zet die stappen, als het stellen van duidelijke grenzen, tijd voor jezelf nemen, je eigen vriendkring uitkiezen, je eigen dromen te gaan verwezenlijken, dingen voor jezelf te doen, je partner laten zien dat jij ook meetelt, rekening te gaan houden met jezelf. Je eigen behoeftes in kaart te gaan brengen. Want dat zijn de stappen die je moet gaan zetten, om niet alleen jezelf belangrijk te gaan vinden, maar ook dat anderen rekening met je gaan houden. Want als je dat voelt, dan voel je je eindelijk eens belangrijk. En daar is iets mis mee, het is een must!

Wil jij leren jezelf belangrijk te vinden? Dan is chatten met een medium of paragnost van Paragnostenchat een uitkomst. 


Datum: 04-11-'23

Terug naar overzicht