Angsten overwinnen

Angsten overwinnen. Ons hele leven lang komen we voor uitdagingen te staan. Soms is het voor ons gevoel een makkelijke uitdaging en soms dan schieten we helemaal in de stress. Maar niets is wat het lijkt. Voor de een is een bepaalde situatie heel makkelijk, terwijl voor de ander het een hele grote stap is.

Elkaar in waarde laten

Als eerste denk ik dat het belangrijk is dat we elkaar in zijn of haar waarde laten. Dus heb geen oordeel over een ander, omdat je het zelf makkelijk vindt of maar een heel klein stukje weet waarom iemand bang is. Vaak worden angsten gecreëerd door gebeurtenissen gedurende ons leven ons lichaam gaat dan op een overlevingsmodus staan. Natuurlijk zou het gemakkelijk zijn door gewoon te denken ik ben niet bang, ik ken geen angst maar helaas zo werkt dat niet. Angsten overwinnen kan altijd.

Hoe overwin je angsten

Om je angsten te kunnen overwinnen, zul je eerst voor jezelf moeten evalueren waardoor je die angst hebt. Wat voel je erbij, wat denk je erbij. Door het op te schrijven, is het vaak net even iets makkelijker dan dat je dat uit je hoofd gaat doen. Door het op te schrijven zie je het ook voor je. Maar vergis je ook daar niet in. Door je angsten te benoemen door een gebeurtenis of wat dan ook kun je jezelf al tegenkomen. Daar bedoel ik mee dat dat alleen al heel erg confronterend (kan) zijn. Maar als je dat kunt, als je dat durft heb je eigenlijk de grootste stap al gezet. En wanneer je dat hebt gedaan, kun je ook sneller je doel bereiken. Bijvoorbeeld door makkelijker met dingen om te gaan.

Schrijf je angsten op

Elke keer dat je dan voor een keuze staat of iets moet doen wat je moeilijk vindt en waarbij dus die angst weer naar boven komt en het dan ook wil gaan overheersen. Ga je weer rustig zitten en schrijft weer op waarom, waardoor, wat voel je bij de angst enzovoorts enzovoorts. Natuurlijk kan het ook zo zijn dat je er heel uitgebreid over wilt schrijven of juist alleen maar kernwoorden. Hierbij kan ik je alleen maar het advies geven dat je moet doen en het moet schrijven waarbij jij je het prettigst voelt. Iedereen is uniek, iedereen is anders. Je vindt dan ook andere dingen prettig dan in dit geval mij. Het is belangrijk dat je hier een beetje een weg in gaat zoeken. Maar als je niet probeert weet je ook niet of je het wel of niet fijn vindt. Dus niet geschoten is altijd mis.

Evalueer je angsten

Buiten het dan op te schrijven en te evalueren. Is het ook belangrijk dat je dat natuurlijk niet doet in het hoogste moment van je angst. Dus op het hoogste moment van je emoties. Want dan zul je je zelf alleen maar teleurstellen omdat het niet lukt of dat het toch niet prettig aan voelt.

Maak jezelf rustig als er sprake is van angst

Als je voor een moment staat waarbij je snel een bijvoorbeeld keuze moet maken helpt het vaak als je jezelf even rustig maakt. Dit kan door een paar keer diep in en uit te ademen en dit ook heel bewust doet. Door het voelen en horen van het in en uitademen. Maar ook eraan te denken. Bij andere is er misschien toch meer nodig dan alleen dat. Het kan je dan helpen door middel van even een liedje te luisteren op je telefoon of even een spelletje te doen. Zodat je even dat gevoel naar de achtergrond schuift en aan iets anders gaat denken.

Angsten overwinnen kan altijd, angst is aangeleerd

Het lijkt ook misschien heel simpel, toch moet je je niet vergissen erin het kan in sommige situaties/momenten moeilijker zijn dan je in eerste instantie denkt. Wees ook niet bang om tegen anderen te zeggen dat je het eng vindt. Of dat je bij een bepaald iets angsten hebt of dat er angsten naar boven komen. Maak het bespreekbaar zo kunnen andere er ook rekening mee houden of je in ieder geval beter begrijpen. Denk ook niet van als ik het zeg wat zullen anderen dan wel niet van me vinden en denken. Jij bent jij en hun zijn hun. Door je angsten bespreekbaar te maken ben jij weer een stukje dichterbij het loslaten van. Weer een stukje bij het achter je laten. Mocht je nog vragen hebben of misschien zelfs wel hulp. Mijn collega’s en ik zijn er voor je om je te helpen en te begeleiden.


Datum: 21-10-'23

Terug naar overzicht