Ben je net zo verbaasd als ik

Ben je net zo verbaasd als ik, deel 2, 3 breinen, wat doet wat en hebben we ze als mens alle 3 wel nodig?

In het vorige blog heb je kunnen lezen dat door de jaren heen de levende wezens op deze aarde, zich 3 breinen hebben eigen gemaakt. Het reptielenbrein, het zoogdierenbrein en het mensenbrein.

Je zou nu denken, we hebben als mens niets meer te maken met het reptielen en het zoogdierenbrein, we hebben alleen nog maar te maken met het mensenbrein. Want daarin zit alles verpakt, dat moeten we ontwikkelen. Dat zijn we ook zo aan het doen in de tegenwoordige tijd, en stoppen helaas te weinig ontwikkeling meer in het reptielen- en zoogdierenbrein. Want we denken dat we genoeg hebben aan het mensenbrein, niets is minder waar. We overleven niet zonder het reptielen- en zoogdierenbrein.

Vanuit een veilig gevoel, kan de mens heel veel. Voelt een kind of een volwassene zich niet veilig, dan kan het niet leren en goed functioneren. Daardoor ontstaat vaak gedrag dat niet door de beugel kan, maar ook het niet op de juiste manier met anderen kunnen verbinden. Het aangaan van een relatie is dan bijna niet te doen, want er zijn breinen zijn verwaarloosd. Zo zie je dat het reptielenbrein te ontwikkelen en mee te geven van essentieel belang is, maar zeker ook het zoogdierenbrein.

Mensen die zich asociaal gedragen, die zich niet kunnen verbinden met anderen, verslaafd rondlopen, zichzelf niet in de hand hebben. Anderen verkrachten en doden zonder daar een aanwijsbare reden voor hebben, deze mensen lopen rond omdat ze als kind geen veilige omgeving hebben gekend. Daarmee zeg ik niet dat deze niet is aangeboden, het kind zelf heeft het onvoldoende binnen gekregen. Als ouder de taak je kind te monitoren, in de gaten te houden of je datgene wat je als ouder biedt, voor het kind voldoende is.

Elk kind is anders en heeft dus een andere aanpak nodig. Velen denken dat ze een veilige haven bieden, dat kan je als ouder zelf vinden, het kind is uniek en het ene kind heeft iets anders nodig om zich veilig te voelen dan het andere kind. Wat een ouder vindt, is nog niet wat het kind vindt en nodig heeft, als ouder de taak te kijken wat het kind nodig heeft.

Dan hebben we het zoogdierenbrein, waarmee we emoties reguleren, waarmee we leren hoe we ons sociaal dienen te gedragen, waar we de motivatie om te leven uithalen. Waarmee we stress in balans houden, ons gevoelsbrein is van essentieel belang voor ons leven. Ook dit brein verdient alle aandacht en dient te worden afgestemd op elk kind in het bijzonder.

In de huidige tijd vergeten we aandacht te geven aan het oud zoogdierenbrein, het brein waar onze emoties, sociaal gedrag en motivaties uit voortkomen. Dat is een ondergeschoven kindje geworden. We zien allemaal dat dit zo niet meer vol te houden is en dit brein veel meer aandacht verdient in onze ontwikkeling van kind naar volwassene. Steeds meer scholen starten projecten die verband houden met dit brein.

Hopelijk schudt dit blog je wakker en ga je je verdiepen in zowel het reptielen- als het zoogdierenbrein, ook wel het gevoelsbrein genoemd. Je ziet de hiaten bij jezelf. Je ziet dat je daar onvoldoende in bent onderwezen en van hebt mee gekregen. Je ziet het effect terug in je dagelijks leven. Gelukkig kun je er altijd mee aan de slag gaan, het is nooit te laat.

Diegenen die hun leven leiden met verdriet, pijn, teleurstellingen, pijnlijke relaties, die kunnen een zetje in de juiste richting wel gebruiken. Hiervoor staan mediums en paragnosten van Paragnostenchat voor je klaar. Die hebben hun zoogdierenbrein goed ontwikkeld, vaak ook pas op volwassen leeftijd, na veel vallen en opstaan en teleurstellingen en geven jou graag advies hoe jij de ontwikkeling van dit brein ook in gang kunt gaan zetten.

Zo ga je meer geluk aan je zijde krijgen. Emoties herkennen, beter reguleren en loslaten, en liever voor jezelf worden. Stop je ook met twijfelen, wordt het maken van keuzes ineens leuk. En dat alles zorgt er voor dat je minder druk in je leven ervaart, dat je minder last hebt van stemmingsverschillen, en nog zoveel meer.

Wordt vervolgd...

Medium Claire
 
Datum: 11-05-'19

Terug naar overzicht