De balans opmaken

De balans opmaken. Doe je dat wel eens, de balans opmaken met jezelf. Heel bewust stilstaan bij je eigen leven. Of datgene wat je doet, je nog wel bevalt en blij van wordt, je energie oplevert. Of alle mensen waarmee je in contact ben, nog wel bij je horen. Het werk wat je doet, nog steeds de uitdaging biedt. Of je partner en jijzelf nog wel samen genieten of dat een goed diepgaand gesprek op zijn plaats is.

Is het nodig bij te sturen, op te ruimen, nieuw pad in te slaan

Bijsturen, opruimen, nieuwe dingen toelaten, dat is met jezelf de balans opmaken. We doen het veel te weinig, we denken er niet aan en in de waan van alledag, staan we er helemaal niet bij stil. Maar juist een keer per jaar er de tijd voor te nemen. Je terug te trekken en alles voor jezelf op een rijtje te zetten, geeft jou weer een boost, om verder te gaan. En waar nodig stappen te zetten.

Goede voornemens zijn ook de balans opmaken

We doen het vaak rond oud en nieuw, dat triggert ons, omdat het dan een overgang is naar een nieuw jaar. Maar vaak blijft dat hangen in iets je voornemen wat je in het nieuwe jaar, anders, beter, of niet meer gaat doen. Waar we ons dan vaak na een paar weken niet meer aan houden, omdat het in een opwelling naar boven is gekomen.

Bewust stilstaan bij je eigen leven

Iets waar je bewust bij stil hebt gestaan, de voor en tegens goed bij hebt afgewogen, en daarmee aan de slag gaan, houd je veel langer vol en maak je eerder tot een succes. Wie weet hik je er al lange tijd tegenaan, te willen gaan stoppen met roken, af te willen vallen, dingen bespreekbaar te willen maken met je partner. Je huis eens goed onderhanden te nemen, te veranderen van baan, maar het komt er maar niet van.

Ben ik nog gelukkig en tevreden

Dan is het echt tijd om de balans eens op te gaan maken van je leven. Als je jong bent, sta je daar niet bij stil. Naarmate de jaren vorderen, kan ineens een gedachte over iets je tot nadenken aanzetten. Je nadert de 50, dan moet je nog zoveel jaar werken. Bevalt het je eigenlijk nog wel. Stel jezelf eens hardop de vraag, zie ik mij dit tot aan mijn pensioen doen en wat voel je dan.

Balans opmaken bij belangrijke onderwerpen in je leven

Zo kun je dit bij verschillende belangrijke onderwerpen in je leven doen. Relationeel, geestelijk, lichamelijk, wonen, inrichting, studie. Op al deze aspecten de balans opmaken en dan eens kijken wat daar uit naar voren komt. Wie weet wil je relationeel veranderingen, die hoeven niet groot te zijn, maar toch, maak het bespreekbaar, loop er niet voor weg. Voor je het weet is het wel een groot issue.

Durf veranderingen in je leven aan te brengen

Wie weet neem je je al lange tijd voor weer een studie op te willen pakken, verdiep je er in en zet er dan die stappen eens voor. Waarom is het zo belangrijk met jezelf de balans een keer per jaar op te maken.

Je hebt het gevoel dat je leeft, dat je echt iets van je eigen leven wilt maken. Je verzandt niet in gedachten, die je naar het negatieve trekken. Dat gaat razendsnel. Kijk maar eens als je een paar dagen iets wilt en je doet het niet, het gaat je dwars zitten en je baalt van jezelf.

Waarom balans in je leven regelmatig opmaken

De balans opmaken voorkomt verveling, vertwijfeling, het geeft je doelen om mee aan de slag te gaan en naartoe te werken. Zo behoud je focus op wat jij zelf echt wilt en voor staat. Je kunt heel goed samen met een medium of paragnost, een coach of counselor de balans opmaken. Deze kunnen je niet vertellen wat voor jou belangrijk is, dat is aan jou.

Mediums en paragnosten kunnen je wel helpen met inzichten, en antwoorden geven wat beter, slimmer is om te doen. Waarmee jij weer voortvarend vooruit kunt komen en je ook er misschien een andere kijk op hebt gekregen.


Datum: 23-10-'23

Terug naar overzicht