Hoe ga je om met nare mensen

Hoe ga je om met nare mensen. Niet elke dag komen we ze tegen, soms, nare mensen die ons iets niet gunnen, die ons niet zien staan. Die altijd iets op of aan te merken hebben. Die de boventoon willen voeren. Woorden uitspreken die ons raken en we van schrikken en geen weerwoord zo snel voor hebben klaarliggen.

Wat is naar

We noemen het nare mensen, omdat we vinden dat ze naar zijn, dat is ons perspectief. In feite zijn het ook mensen, net zoals jij en ik, alleen ze zijn anders dan wij zelf gewend zijn en om die reden geven we ze een label. Ze zijn naar.

Voor jou voelen ze naar en dat mag, maar omdat jij door nare mensen dichtklapt, is het een goed begin om met jezelf af te spreken dat nare mensen niet bestaan. Dat gaat je namelijk helpen er anders mee om te gaan.

Ieder mens is anders

Ieder mens is er een en heeft een recht op een bestaan. Ieder mens is verschillend en zal altijd mensen blijven tegenkomen waar die niet mee door een deur kan. Laat ze er zijn, gewoon zijn, juist door die houding uit te stralen, gaan ze jou minder lastig vallen. Ze voelen dat ze bij jou aan het verkeerde adres zijn. Ze gaan jouw deur voorbij.

Mocht onverhoopt toch iemand dichterbij durven komen, ben jij zover dat je weet hebt van, ze bestaan mensen die ik naar vindt. Hoe ga je er het beste mee om?

Hoe ga je om met mensen die jij naar vindt

• Accepteer dat ze er zijn en dat jij de emoties er bij mag voelen, die je er bij voelt. Voel je behoefte je emoties te uiten, doe dat, maar zonder aanval naar de ander. Uit ze door aan te geven wat de situatie en de woorden van de ander met jou doet.

• Blijf aarden, belangrijk, laat je niet uit het veld slaan. Door je bewust te zijn dat mensen anders kunnen zijn dan jij, is er minder impact, als je geaard blijft.

• Accepteer ook dat dit kan gebeuren, dat vechten ertegen, lijden zal geven. Dat lijden kun je voor een heel groot gedeelte kunnen voorkomen, door te accepteren wat er gebeurt.

Maar ook

• Bedenk dat je niet hoeft te luisteren, dat je dit niet hoeft toe te staan. Dat je altijd de keuze hebt, weg te lopen. Zodra je voelt dat iemand naar tegen je is, kun je aangeven. Ik hoef hier niet naar te luisteren, ik ga. Zo voorkom je met boosheid en ergernis gaat terug reageren.

• De keuze die je hebt, daarmee geef je een grens aan. Of de ander deze accepteert, is niet aan jou. Jij bepaalt immers zelf wat wel en niet goed voor je is en wat je toelaat.

• Zorg dat je de controle over jezelf niet kwijtraakt, dat noemen we ook wel dat de ander het bloed onder je nagels vandaan kunt halen. Ze weten het dan zo te brengen dat ze de schuld in jouw schoenen gaan schuiven. Ze maken gebruik van een bepaalde toonaard, waardoor jij gewoon weet, die ander wil me onderuit halen. Trap er niet in, kijk de ander recht in de ogen en laat die maar praten. Blijf rustig en als de ander klaar is, kun je aangeven. Wat er nu gebeurt, hoort niet bij mij. Ik neem hier afstand van.

Laat iedereen in zijn waarde 

De ander zal hierdoor proberen je nogmaals op een verkeerde manier te manipuleren, want dat is het, onderhuids voel je dat. Maar je hebt inmiddels je rug toegekeerd en dan haal je diep adem en laat het los. Een medium of paragnost, een coach en counselor werkzaam op de betere spirituele hulplijnen waar Paragnostenchat er een van is, kunnen je hier heel goed bij van dienst zijn.


Datum: 13-09-'23

Terug naar overzicht