Liefde vraagt ook om realiteitszin

Liefde vraagt om realiteitszin. Wat is nou liefde, wat valt daar nou precies onder. Hoe weet je nu of iemand van je houdt, of jij van de ander houdt. Allemaal vragen die eigenlijk geen antwoord kennen. Want zoals jullie allemaal zelfs ook wel weten, liefde is een gevoel dat zich weerspiegelt in een houding en is moeilijk in woorden te vatten. 

Wat zijn gevoelens

Gevoelens kunnen we grofweg in tweeën splitsen. Positieve en negatieve gevoelens. Van positief spreken we als daar een fijn gevoel bij om de hoek komt kijken. Dit kun je dan voelen als dat er aan iets wordt voldaan. Een behoefte wordt vervuld. Woorden die hierbij horen, zijn: liefdevol, teder, zachtmoedig, vreugdevol, aandachtig, trots, stimulans, gefascineerd, veilig, geïnteresseerd, hartelijk stimulans, hoopvol, dankbaar, enthousiast, geraakt, bevredigd, gepassioneerd, optimistisch. En ook, kalm, ontspannen, rust, uitbundig, blij, verrukt, vrolijk, tevreden, opgetogen, vurig, voldaan. Allemaal woorden, die ons een goed en fijn gevoel geven. Als we deze ervaren bij de ander, dan zou je kunnen zeggen, deze partner geeft mij zoveel positiefs, dat ik van deze persoon houdt. Liefde vraagt om realiteitszin.

Bij negatief, dan ontbreekt er iets, dan hebben we nog behoeftes die we nog niet vervuld zien door de ander. Woorden als, angst, haatdragend, minachtend, afschuw, vijandig, walging, geïrriteerd, ongemakkelijk, op je hoede, wantrouwend, onbehaaglijk, verwart, onduidelijk, alleen, afstandelijk, hopeloos, miserabel, onverschillig, woedend, koel, ongeïnteresseerd. Al deze woorden zeggen, als je die voelt bij je partner, houd ik dan echt wel van de ander, als ik deze gevoelens ervaar.

Gevoelens wisselen zich constant af

Al deze gevoelens zullen zich afwisselen als je elkaar aan het leren kennen bent, of al langer bij elkaar bent. We zijn mens, we kunnen elkaar soms het ene moment haten en het andere moment weer liefhebben, dat de vonken er vanaf spatten.

Maar hoe weet je nu wat houden van is? Moeten dan de positieve gevoelens overheersen over de negatieve? Als het zo'n makkelijk optelsom zou zijn, waren we snel klaar. Dan is het een kwestie van afstrepen en punten geven en weet je waar je aan toe bent. Zo werkt de liefde niet. Maar toch, als mens, geven we elkaar onbewust plus en minpunten. Dat gaat razendsnel, hebben we vaak zelf niets eens in de gaten. Dan begint iets te overheersen.

Liefde is een houding naar jezelf toe en dus niet een gevoel

Als de ander bepaalde eigenschappen heeft die jij niet fijn vindt, er is over gesproken en er verandert niets voor jou gevoel, dan gaan de positieve credits snel in de min. En eenmaal in de min, is het knap lastig weer in de plus te komen. Maar liefde is vergevensgezind. Liefde is niet in een woord te vangen. Het is een optelsom van onbewust elkaar punten geven. Waarbij we ook door hebben of de ander echt eerlijk in de relatie staat of toneel speelt. Dit is zo mooi van de liefde, gewoonweg niet te doorgronden.

Houden van een ander is onvoldoende voor het slagen van een liefdesrelatie

Maar je kunt er ook compleet nat op gaan. Dat doet je als je dolgraag liefde van een ander wilt. Dan ben je zo blij dat er iemand is, die jou eindelijk liefde komt brengen, dat aan deze persoon geen negatieve credits worden toebedeeld. Bij wijze van spreken ben je bij de eerste date al getrouwd voor de eeuwigheid. Dat je daarmee in de problemen komt, is zeker. Jij kan dan misschien wel nu niets negatiefs aan die persoon ontdekken. De ander misschien wel aan jou. Want alles goed vinden, is ook niet eerlijk zijn. Als jij alleen maar goed ziet, zegt dat over jou, dat je de realiteitszin niet voor ogen hebt. Liefde vraagt ook iets van jou. Kijk eens zonder een roze bril op. Maak de balans eens op. Waar sta jij met jezelf in de relatie. Hoe vind je dat de ander er in staat. Zijn er zaken die bespreekbaar gemaakt moeten worden, uiten we die wel naar elkaar. Zodat we samen bouwen en groeien en de diepgang er in houden.

 

Samen het evenwicht bewaren in een liefdesrelatie

Zo houd je samen het evenwicht, stuur je samen bij. Dan leer je ook van elkaar de negatieve en positieve trekken kennen, maar er kan over gepraat worden. Beiden begrijpen de realiteit, beiden begrijpen liefde maar een woord is en veel meer omvat dan we kunnen denken. Chat er eens over met een paragnost van paragnostenchat.

Liefde vraagt om realiteitszin. In de zin van, realistisch kijken naast de vlinders die je voor de ander voelt. Past en hoort de ander qua houding bij mij. Daar ligt namelijk de kans van slagen voor een liefdesrelatie

 


Datum: 10-11-'23

Terug naar overzicht