Jij op de eerste plaats

Jij op de eerste plaats. Helaas komt het veel te vaak voor dat we ons zelf niet op de eerste plaats zetten. Dit heeft meestal verschillende oorzaken. Eén van deze oorzaken is namelijk dat we denken dat als we ons zelf op nummer een zetten, we dan egoïstisch zijn. Maar dat is juist helemaal niet zo, tenminste zeer zeker niet als je jezelf af en toe op de eerste plaats zet. Of op de eerste plaats zet als iemand anders bijvoorbeeld een bepaalde film wil zien en jij absoluut niet.

Je hoeft niet alles te accepteren

Het is niet erg om eens te zeggen nee daar heb ik geen zin in. Ik zeg natuurlijk niet dat je altijd je zin moet gaan krijgen en of doordrijven. Uiteraard geldt het voor je hele leven dat je compromis moet sluiten of anders gezegd water bij de wijn moet doen. Probeer voor jezelf na te gaan of dat in jouw vriendkring met jezelf in balans is. Of dit in je relatie in balans is.

We leren onszelf weg te cijferen

Vaak hebben mensen ook de neiging zichzelf weg te cijferen en juist alleen maar aan anderen te denken. Ook dit is geen gezonde situatie. Natuurlijk is het wel vaak makkelijk maar dat houdt in dat je vaker teleurgesteld wordt of dan iets gaat doen wat je eigenlijk niet wilt of leuk vindt. Buiten dat, als je dan een keer nee zegt, dan is er meteen iemand anders beledigd of zelfs boos. En waarom! Omdat ze het niet van je gewend zijn. Als dat gebeurt is het wel heel erg belangrijk dat je toch voet bij stuk houdt en bij je standpunt blijft.

Voor ons zelf kiezen geeft vaak een schuldgevoel

Je kunt dan ook een naar gevoel hebben maar je hebt het je zelf aangedaan, je hebt het zelf gecreëerd dat mensen dan negatief reageren al zou dit natuurlijk niet het geval moeten zijn. Mensen zijn ook echt gewoontedieren, als het dan wat afwijkt dan is dit heel moeilijk te accepteren. Stel je grenzen, zeg eens vaker nee als je het echt niet wilt.

Jij hoort op de eerste plaats

Het is juist goed dat je leeft vanuit het bewustzijn, ik hor op de eerste plaats. Zelfs een moeder hoort zichzelf op de eerste plaats te zetten. Hoe kan ze anders goed voor haar kinderen zijn. Het juiste voorbeeld geven.  Jij hebt het ook nodig om je accu op te laden door eens iets leuks te gaan doen wat jij wilt. Of toch dat te gaan eten wat jij wilt in plaats van iemand anders. Als jezelf gelukkig bent, kun je een ander ook echt gelukkig maken.

Hoe ga je aan de slag jezelf op de eerste plaats te zetten

Het is ook niet makkelijk om eraan te beginnen hoor vergis je je er niet in. Veranderingen vooral aan jezelf hebben tijd nodig. Daar zul jij, maar ook je omgeving geduld voor moeten opbrengen. Bij de ene situatie gaat dit ook makkelijker dan bij de andere maar het begin is dan gemaakt.

Waarom leren we onszelf niet op de eerste plaats te zetten

Misschien vraag je je ook af waardoor dat het komt dat we ons zelf niet op de eerste plaats zetten. Dat heeft niet alleen te maken om een ander een plezier te doen. Maar vaak omdat we het niet leren. We leren onszelf weg te cijferen. Je wilt een fijn gevoel, zonder discussie, ruzie ook heel begrijpelijk en ergens goed maar nooit ten koste van jezelf! Denk er maar eens over na, is het bij jou in balans in je omgeving. Is het geven en nemen?

Ga er eens over in gesprek met een spiritueel consulent van Paragnostenchat. Je zult zien, je gaat heel snel je eigen maken, jezelf ook belangrijk te vinden.


Datum: 26-09-'23

Terug naar overzicht